DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

MotoGP-világbajnok lesz a harmadik steward

Ilyen sem volt még: az ötszörös motoros világbajnok, Mick Doohan segíti a versenybíróságot a Malajziai Nagydíjon, egy olyan versenyző, aki nemhogy az F1-ben, de profi autós bajnokságban sem versenyzett soha.

A 49 esztendős, visszavonult ausztrál versenyző a megszokott tagok, Paul Gutjhar és Radovan Novak mellé csatlakozik Sepangban.

A harmadik (más számolások szerint, akik Charlie Whiting versenyigazgatót is ideveszik, negyedik) steward pozícióját 2010-ben vezették be, és minden futamon más korábbi versenyzőnek szánták, azzal a céllal, hogy a pilóták nézőpontját segítsen képviselni a véleményes esetekben. Eleinte igyekeztek nagynevű korábbi F1-eseket, főként világbajnokokat hívni, de ők előbb-utóbb természetesen elfogytak, ezért kevésbé ismert korábbi pilóták és olyanok is felbukkantak, akik sosem versenyeztek az F1-ben – például a Le Mans-i rekordgyőztes Tom Kristensen, aki az idei Ausztrál Nagydíjon is betöltötte a tisztséget. Azonban Mick Doohan az első, aki nem autóversenyzőként csatlakozik a stewardok testületéhez.



Doohan a Repsol Honda színeiben öt világbajnoki címet szerzett az akkor még 500 köbcentiméteres motoros királykategóriában, 1994 és 1998 között bizonyult legyőzhetetlennek, uralma pedig tovább tarthatott volna, ha 1999 harmadik versenyén nem szenved súlyos balesetet, amely miatt a visszavonulás mellett döntött. Doohan csak minimális tapasztalattal rendelkezik versenyautókkal: 1998-ban Barcelonában a Williams F1-esét tesztelte. A gyakorlás akkor ért véget, amikor kicsúszott és összetörte az autót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: