DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Lotus lehet Malajzia sötét lova?

A BBC szakértőjeként dolgozó Allan McNish szerint igen. A többszörös Le Mans-i győztes úgy véli, már Ausztráliában nagy dolgokat érhettek volna el. A mezőny három újoncát is értékelte.

15 versenyző rajtolt el csupán a 2015-ös szezon első versenyén, az Ausztrál Nagydíjon, a nyitókört pedig csak 13-an fejezték be: a Lotus mindkét versenyzője, Romain Grosjean és Pastor Maldonado is búcsúzott. Az évadnyitón így más csapatokkal ellentétben nem derült ki, hogy az új Mercedes motorral a teszteken biztatóan teljesítő alakulat mire lehet képes.

„Figyeljék a Lotust és Romain Grosjeant ezen a hétvégén” – figyelmeztetett a 2002-ben a Toyota F1-es csapatában versenyző Allan McNish a BBC Sporton írt rovatában. A felhívást persze meg is indokolta. „Tavaly, amikor szenvedtek autójukkal, Malajzia az egyik legversenyképesebb futamuk volt.” Pastor Maldonado a hétvége előtt már kiemelte: a sepangi hőség kedvezhet a Lotus E23-nak.

„Erős kvalifikáción a legjobb 10-ben végeztek, Mercedes erőforrásuk van, ha pedig Grosjean nem esett volna ki az első körben, nagyon erős pontszerző helyen futottak volna be. Csapattársa, Pastor Maldonado is ott volt, ami azt jelenti, hogy az autó jól vezethető. Ezért esélyesek lehetnek néhány pontra, ha problémamentes hétvégét futnak.”



McNish értékelte a mezőny újoncait is, akik mind jó benyomást tettek rá. „Mindannyian rendben voltak, és mindhárman pontot szereztek volna, ha Verstappen nem esik ki. Sok tekintetben Danyiil Kvjat és Kevin Magnussen bemutatkozására emlékeztettek, akik mindketten jó eredményt értek el. Ahhoz nem fér kétség, hogy Ausztráliában Sainz vitte a házon belüli csatát Verstappenhez képest, aki jóval több figyelmet kapott verseny előtt, mert 17 évesen ő a történelem legfiatalabbja.”

Sokak szerint a verseny embere a harmadik újonc, Felipe Nasr volt, aki ötödikként ért be a Sauberrel. „Nasrt fizetős versenyzőként titulálták, mert szponzorokat hozott a Sauberhez, de ő nagyon tehetséges. A brit F3-at nyerte meg annak legversenyképesebb időszakában, és futamokat a GP2-ben. Igen, pénzzel jött, de ezt tette Ayrton Senna és Rubens Barrichello is. Akárcsak a legtöbb brazil, de ez nem jelenti azt, hogy nem rátermettek” – mondta McNish, aki természetesen nem hagyta ki verseny előtti értékeléséből a futam várható két főszereplőjét, Lewis Hamiltont és Nico Rosberget sem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: