DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso miatti bojkottról ír a bulvársajtó

A német Sport Bild szerint annyira megijesztette az F1-es csapatokat Fernando Alonso balesete, hogy elképzelhető, nem engedik pilótáikat rajthoz állni az Ausztrál Nagydíjon.

Fernando Alonso balesetének körülményeiről és később állapotáról alapos magyarázatot küldött a McLaren, ezeket viszont továbbra sem fogadja el mindenki. Egyeseknek az ütközés okaként feltüntetett széllökés szúr szemet, mások azt nem értik, miért kell kihagynia a szezonnyitó futamot, ha a csapat állítása szerint semmiféle utóhatása nincs agyrázkódásának. A rejtélyes körülmények aggodalommal töltik el a többi istállót.

„A Sport Bild megtudta, hogy számos csapot azon gondolkodik, nem engedik pilótáikat Melbourne-ben versenyezni biztonsági okok miatt” – számolt be a német lap két szerzője is. A rivális alakulatok attól tartanak, áramütés történt, a hibrid rendszerek nem tökéletesek, azt pedig nem kockáztathatják, hogy egy ilyen eset újból megtörténjen. „Ha egy repülőgép lezuhan, és a legkisebb esély fennáll, hogy rendszerhiba történt, a többi azonos típusú gép nem maradhat a levegőben” – érvelt egy példával a sportújság.



„A Formula-1 eddig szerencsés volt, hogy semmi komoly nem történt ezekkel a hibrid rendszerekkel” – mondta állítólag egy meg nem nevezett csapatfőnök. „Ha az én versenyzőim egyikével történt volna ez az incidens, meghívnám a többi csapatot, hogy tanulmányozzák az adatokat, csak hogy biztosra menjünk. A Hondának válaszokat kell adnia az FIA-nak.”

A kétszeres bajnok egykori csapatfőnöke, az F1 ügyeiben rendszeresen megszólaló Giancarlo Minardi sem ért egyet a McLaren magatartásával. „A hallgatás ezekben az esetekben nem segít. Az utóbbi években az FIA nagy lépéseket tett a biztonság területén, minden eszközük megvan, hogy megtalálják az igazságot. Kívánatos lenne, ha már Ausztrália előtt tudnánk” – szögezte le az olasz La Repubblica lapnak.

„Nincs bizonyítékom, hogy ezt az elméletet támasszam alá (az áramütésről szólót), ezért ehhez nem tudok hozzászólni. Sosem dolgoztam ilyen erőforrásokkal, de azt mondták, három-négy biztonsági rendszer óvja őket. Az FIA vizsgálódik, az F1 érdekében nem maradhatnak titkosított információk” – mondta Minardi, aki nem lepődött meg, hogy Alonso kihagyja az első versenyt. „Ez az egyetlen normális dolog ebben az ügyben. Ő egy bokszoló, akit nagy csapással ütöttek ki. Időbe telik visszatérni, akkor is, ha minden vizsgálat pozitív.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: