DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso-baleset: Kételkednek a McLaren indoklásában

Napvilágot láttak egészen vad spekulációk is a spanyol F1-es távolmaradásáról, de egy megszólaló idegsebész szavaira érdemes odafigyelni. Ő nem látja az összefüggést Alonso állapota és a hiányzás közt.

Tegnap vált hivatalossá, hogy a spanyol versenyző, aki a második barcelonai tesztelésen szenvedett agyrázkódással járó balesetet, nem fog elindulni a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A baleset McLaren által felvázolt körülményeit továbbra sem fogadja el mindenki, az F1-es sajtó még mindig tele van a legkülönbözőbb találgatásokkal. A hétszeres francia futamgyőztes, René Arnoux például biztos benne, hogy Alonso rosszul lett a volánnál.

„Az orvosok tanácsa a legkevésbé sem lepett meg engem. Ugyanis meg vagyok győződve arról, hogy Alonsónak fizikai problémája volt a baleset előtt. Vezettem a Formula-1-ben, tudom, miről beszélek” – mondta Genfben, az autószalonon. „A hatás oldalirányú volt, egy kisebb ütés. Nem magyarázza meg a sérülést, amelyet szenvedett. Határozottan úgy gondolom, hogy Alonso rosszul volt a volánnál. Hogy fújt a szél, annak csak örülhettek, hogy kifogásként használhatják.”



Fabrizio Barbazza – maga is F1-es versenyző volt, habár Arnoux-nál jóval szerényebb eredményekkel a 90-es évek elején – tényként közli, hogy a spanyolt áramütés érte. „Fernando 600 wattos ütést szenvedett el komoly következményekkel. Nehézséget okoz neki az összpontosítás, az erek pedig ideiglenesen elzáródtak” – állította fel a La Repubblica lapnak véleményes diagnózisát az exversenyző. Mindenképp érdemes kiemelnünk, hogy áramütés nem szokott érelzáródást okozni.

Talán többet adhatunk Dr. Roberto Belvis szavára, a barcelonai Quiron Dexeus kórház idegsebésze azon lepődött meg, hogy a McLaren közleményében a „második ütés szindróma” (SIS) szerepelt Alonso melbourne-i távolmaradásának okaként. „Az SIS megelőzése nem logikus, ha nincsenek tünetei az agyrázkódásnak. Ha felépült, nincsen fejfájás, koncentrációs probléma, vagy ha a beteg rendesen beszél, akkor nem áll fenn második ütés veszélye” – mondta a spanyol AS-nek.

„Ha tisztázatlan öntudatvesztés történt, akkor viszont javasolt, hogy Alonso három-négy hétig ne vezessen. És hogy a vizsgálatok folytatódjanak. De annak nincs értelme, hogy a médiának azt mondják, 100 %-osan felépült, de az SIS miatt nem versenyezhet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: