DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Bottas elsőségével zárult a téli tesztszezon

Valtteri Bottas első hellyel, a McLaren újabb nehéz nappal, Pastor Maldonado pedig balesettel zárta le a 12 napos előszezoni tesztsorozatot. A következő állomás már az Ausztrál Nagydíj.

Bottas



Míg a délelőtt többek számára a gyorskörökről, úgy a délután inkább már a hosszú etapokról szólt Barcelonában, ahol az F1-es mezőny a téli felkészülés oroszlánrészét, a 12-ből 8 napot töltött. A vasárnap második felében így a kilenc pilóta közül csak hárman, Max Verstappen, Daniel Ricciardo és Jenson Button javítottak legjobb idejükön.

A tabella első hármasa változatlan maradt a félidei álláshoz képest, és Valtteri Bottas azzal együtt is megőrizte első helyét, hogy a Williams már másfél órával a nap vége előtt, 89 kör megtétele után befejezte a munkát.

A Ferrarit vezető Sebastian Vettel maradt a második - a német jól láthatóan versenyszimulációt teljesített a délután során, hiszen csapata folyamatosan felmutatta neki táblán a célegyenesben, hogy hány köre van még vissza a sebtében kitalált „Spanyol Nagydíj” távjából. A négyszeres bajnoknak így 129 körig sikerült eljutnia, de az aktivitás akkora volt a mezőnyben, hogy ezzel a számmal is csak a negyedik helyen zárt a napi kilométerlistán.

Aki a legnagyobb távot tette meg, az már nem először Felipe Nast volt a Sauberrel, hiszen 159 köre nagyjából két és fél versenytávval egyenlő. Sok kört tett még meg a Mercedes is Nico Rosberggel, bár a német ezúttal nem fitogtatta autója erejét, hiszen csupán a hetedik lett az összesítésben két másodperces lemaradással.

Sergio Perez is boldog lehet a Force Indiába belegyömöszölt 130 körrel, amire szüksége is volt, hiszen ez a teljes táv, amit az első nagydíj előtt megtehetett az új autóval, lévén csak ma vehette át a pénteken debütált modellt Nico Hülkenbergtől.

Míg délelőtt Daniel Ricciardo ERS-problémája okozott rövidebb leállást a teszten, addig délután két alkalommal kerültek elő a piros zászlók. Először akkor, amikor Pastor Maldonado balesetet szenvedett és autójával frontálisan belerohant a gumifalba a 4-es kanyarban. Mint kiderült, az ütközést nem vezetői-, hanem technikai hiba okozta, a Lotusban ugyanis a fékek mondták fel a szolgálatot fontos pillanatban. Az E23-ason viszont akkora kár keletkezett, hogy a hátralévő három óra alatt a csapat már nem tudta azt kijavítani.

A másik „kieső” Verstappen volt, akinek Toro Rossója nem sokkal Maldonado esete után állt meg a pályán a hajtáslánc problémája miatt. A holland azonban a hiba orvoslását követően még vissza tudott szállni az akcióba nem sokkal a nap vége előtt.

Jenson Button és a McLaren pedig ismét bosszankodhat - a brit a délelőtti etap utolsó perceiben csak két körre tudta kivinni autóját, és délután sem tehetett ehhez hozzá túl sokat. Egy vízszivárgás miatt megint a bokszban kellett vesztegelnie, és bár az utolsó órában kisebb meglepetést keltve még kidugta orrát a pályára a McLaren-Honda, összességében így is csak 30 kört sikerült belehajtania a britnek.

Az egy hónapon át Jerezben és Barcelonában zajló felkészülés ezzel véget ért. A csapatok most visszautaznak a gyáraikba az utolsó simítások elvégzésére, hamarosan pedig meg is kezdik útjukat Melbourne felé, ahol két hét múlva már a szezon első versenyét, az Ausztrál Nagydíjat rendezik.

 

A 2. barcelonai teszt 4. napjának végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő Hátrány Kör
1. Valtteri Bottas Williams 1:23.063   89
2. Sebastian Vettel Ferrari 1:23.469 +0.406 129
3. Felipe Nasr Sauber 1:24.023 +0.960 159
4. Max Verstappen Toro Rosso 1:24.527 +1.464 85
5. Daniel Ricciardo Red Bull  1:24.638 +1.575 72
6. Sergio Perez Force India 1:25.113 +2.050 130
7. Nico Rosberg Mercedes  1:25.186 +2.123 148
8. Jenson Button McLaren 1:25.327 +2.264 30
9. Pastor Maldonado Lotus 1:28.272 +5.209 35

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: