DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso - Elképzelhető a szezonnyitó kihagyása

Egy fejsérülésekre szakosodott idegsebészt kérdezett meg a BBC arról, hogy elképzelhető-e, hogy Alonsónak ki kell hagynia a szezonnyitó F1-es futamot – a professzor szerint a spanyol sokáig volt kórházban.

A BBC F1-es szakértője, Andrew Benson megkereste az elismert idegsebészt és fejsérülés-szakértőt, Steve Olvey professzort, hogy nyilatkozzon Fernando Alonso sérüléséről, és annak lehetséges következményeiről. A professzor természetesen Alonso állapotát nem ismeri, így elsősorban Benson arról kérdezte őt, hogy az agyrázkódás valóban megakadályozhatja-e a spanyolt abban, hogy részt vegyen a három héttel a baleset után esedékes Ausztrál Nagydíjon.

„Ha agyrázkódása volt, teljesen felépülhet ennyi idő alatt, de ennél több időt is igénybe vehet a dolog. Nincs olyan teszt, ami ezt előre meg tudja mondani, ki kell várni a megfelelő időt” – mondta Olvey, aki hangsúlyozta, hogy mivel nem találkozott Alonsóval a baleset után, nem tud pontos diagnózist adni, csak általánosságban beszélhet az agyrázkódással járó autósportos sérülésekről.

alonso_korhaz



A professzor kiemelte, hogy a három nap, amit Alonsónak kórházban kellett töltenie, az ilyenkor megszokott időszak felső régiójába tartozik. „Az agyrázkódásnak roppant széles spektruma van a nagyon enyhétől az igen súlyosig, és ezek bármelyike megkövetelheti a kórházi ápolást. A legtöbb esetben viszont nem szükséges hosszasan bent maradni, a súlyosabb esetekben lehet szükség akár három napra is. Persze ennél is hosszabb lehet, de az már egészen szokatlan.”

Az biztosnak tűnik, hogy nem igaz, amit Ron Dennis csütörtökön mondott Barcelonában, jelesül hogy Alonsónak még csak agyrázkódása sem volt, hiszen ez ellentmond a csapat és a menedzsment korábbi állításainak – persze nem feltételezhetünk szándékos csúsztatást, Dennis minden bizonnyal rosszul fogalmazott a sajtótájékoztatón. Azt egyébként ő is elismerte, hogy a spanyol egy rövid időre elvesztette az eszméletét, de állítása szerint ez csak másodpercekig tartott. Szintén tényként kezelhetjük, hogy Alonsónak amnéziája volt a balesetet követően – azt nem tudni, hogy ez az állapot azóta változott-e.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: