DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Red Bull: Négy ember pótolná Neweyt

A Red Bull legnagyobb vesztesége az idei év előtt talán nem is Vettel távozása, hanem hogy Adrian Newey már nem teljes erejével az F1-es autóra koncentrál. Egy négyesfogat pótolná a tervezőzsenit.

Attól a pillanattól kezdve, hogy kiderült, hogy Adrian Newey 2015-től másfelé fordítja a figyelmét, elsőszámú embere, Peter Prodromou pedig távozik a Red Bulltól, sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy kinek jut az a hálátlan feladat, hogy megpróbálkozzon a lehetetlennel: betölteni a Newey után maradt űrt.

Az idei autó persze még Newey keze munkája, és teljesen nem is szakad el a csapattól, de ettől függetlenül átstrukturálásra volt szükség a csapatnál. Egy négyfős team veszi át azokat a területeket, melyek korábban Newey közvetlen irányítása alá tartoztak. Az új vezető mérnökigazgató a korábbi főtervező, Rob Marshall lesz, aki Dan Fallows aerodinamikai részlegvezetővel, Paul Monaghan vezető járműmérnökkel és Pierre Wache teljesítménymérnökkel dolgozik majd együtt.

marshall



Marshall így nyilatkozott a megváltozott helyzetről: „Adrian bizonyos mértékben hátralépett, és teret adott nekünk. Paulra, Pierre-ra, Danre és rám esett a választás, hogy betöltsük az űrt azokon a területeken, melyeket Adrian elhagyott. Egy technikai csoportot alakítottunk, mi hozzuk meg azokat a döntéseket, melyeket korábban ő. Hogy úgy mondjam, megembereljük magunkat, és megoldjuk egyedül a dolgokat.”

A Red Bull, mely az idén a korábbinál jóval szorosabban együttműködik a Renault-val, Marshall elmondása szerint a tavalyitól lényegesen eltérő autót épített, még ha ez külsőleg nem is látszik meg: „A tavalyi autó nagyon új volt az átfogó szabályváltozások miatt, idén viszont jóval kevesebb van, s annak némelyike is a külcsínt érinti. A legtöbb módosításunk a felszín alatt rejlik, hiszen azonosítottuk azokat a részeket, ahol fejlődhetünk, és keményen dolgoztunk azokon.”

„Szóval tulajdonképpen kívülről nem sok minden változott, csakhogy valójában rengeteget dolgoztunk a rejtett részeken.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: