DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tiltakoznak a McLaren terjeszkedése ellen

Méghozzá a szomszédok és környezetvédők, akik nem szeretnék, ha az F1-es csapat felhúzná új technológiai központját Wokingban. Többek között a forgalmat és állatvilágot féltik.

Már korábban is többször írtunk az új, tervezett létesítményről, amely a McLaren Applied Technology Centre nevet viselné, és műhelyek és irodahelyiségek mellett egy új szélcsatornát is magában foglalna. A cég, amely mára jóval több, mint egy F1-es csapat, komolyan veszi a terjeszkedést, ezt tükrözi, hogy nevét a közelmúltban változtatta meg McLaren Groupról McLaren Technology Groupra.

Az új központ eredeti tervei az autóúttól keletre


Az eredeti tervek az új részleget a jelenlegi bázis melletti autóút túloldalára álmodták, a két egységet földalatti alagút kötötte volna össze. Erre a tervre a csapat engedélyt is kapott, nemrég azonban úgy döntöttek, célszerűbb lenne az 57 ezer négyzetméteres épületet az autóút feléjük eső oldalán felhúzni, jobb megközelíthetősége miatt. A wokingi kerületi tanácsnak már benyújtották kérelmüket a felülvizsgált tervek engedélyeztetéséért, döntés a következő hónapban születhet.

A HCPS nevű természetvédő szövetséget azonban feldühítette, hogy a McLaren a velük való konzultáció nélkül másította meg elképzeléseit, számolt be a Get Surrey lap. Bár a földterület eddig is a cég tulajdonába tartozott, emlékeztettek rá, hogy a McLaren a múltban megígérte, megőrzi azt természetes formájában. A HCPS egy nagy kiterjedésű, a McLaren közvetlen szomszédságában levő zöldterület megóvását felügyeli, a két fél emiatt a múltban rendszerint együttműködött.

Ezen az érintetlen területen húzná fel új központját a McLaren

A McLaren földdarabja ugyanakkor 400 méterre található 47 otthontól, ezek lakóit a hosszan tartó építkezéstől féltik, amely zavarhatja nyugalmukat. „A generációk számára kellene megtartani, hogy idejöhessenek, és kiélvezhessék” – beszélt Peter Gill wokingi lakos a beépítendő területről. „Ez a tervezett fejlesztés, azt leszámítva, hogy megtagadja tőlünk a vidék természetes szépségének élvezetét, az A320-as útra is káros hatást gyakorolhat a forgalmat és zajt illetően. Ez a közeli kórházba tartó orvosi járműveket is akadályozhatja. Egyúttal a zöldövezet elfoglalását jelenti, amely az állatvilágra is káros hatást gyakorol. Nem is beszélve a lakosságról.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: