DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Így tarthatja sakkban a Mercedes a többieket

A német motorgyártó a hírek szerint komoly fejlődésről számolt be partnercsapatainak a tél folyamán, és különösen az év első felében lehet majd komoly ütőkártya mindenkinek a kezében a Mercedes erőforrás.

Tavaly csak a stuttgarti motorgyártó termékeivel hajtott autók szereztek pole-pozíciót az F1-ben, és a 19-ból 16 futamot a Mercedes csapat gyári pilótái nyertek meg. Aki nem hiszi, hogy ezt a dominanciát lehet fokozni, az Andrew Green, a Force India technikai igazgatója, illetve Matthew Carter, a Lotus vezérigazgatója szerint téved: a partnercsapatok ugyanis még beelőzhetik a Ferrarit, a Red Bullt, vagy épp a McLarent…

„A rendelkezésünkre álló adatok alapján határozottan még jobbak lettek a Mercedes erőforrásai, mint tavaly voltak, és én a szezon közepén egy újabb előrelépésre számítok tőlük. Ez izgalommal tölt el minket” – fogalmazott a Force India képviseletében Green, akit az Autosport magazin idézett.



A Lotus vezérigazgatója, Matthew Carter ezt egy újabb nagyon érdekes részlettel egészítette ki, még pedig azzal, hogy a Mercedes – felismerve, hogy a Ferrari és a Renault valószínűleg az év későbbi részére fogja tartalékolni fejlesztési zsetonjait – alighanem már a szezon elejét megnyomja a fejlesztések terén, ami alaposan átrajzolhatja a gyári Mercedes istálló üldözőinek sorrendjét. Legalábbis ők ezt remélik.

„A Mercedes erőforrások hatalmas előnyt jelentenek nekünk. Nem tudjuk, hogy a Honda milyen motorral kezd majd, de a Ferrari és a Renault nyilvánvalóan az év későbbi szakaszában szándékozik majd változtatni a motorján – ami azt is jelenti, hogy eleinte nem lesz olyan látványos a fejlődésük. Ez a szezon elején elég nagy előnybe hozhat minket” – fogalmaz a Lotus vezére. 

Ezzel egy nagyon érdekes sakkjátszma veszi tehát kezdetét, hiszen amíg a Red Bull, a Ferrari vagy a McLaren célkeresztjében egyértelműen a vb-cím megszerzése és így a Mercedes befogása áll, és értelemszerűen az erőforrások fejlesztési stratégiáját is vélhetően ennek megfelelően fogják meghatározni, addig a Mercedes éppen partnercsapatain keresztül tarthatja sakkban őket. Tudniillik, ha nem fejlesztenek már az év elején is, akkor bizony aggódhatnak, hogy nem csak két autó lesz fixen előttük a korai versenyeken, hanem valamennyi Mercedes motor által hajtott technika…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: