DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kvjat: Putyin népszerű, a Lada vezethetetlen

Többek között ezekről is beszélt a Red Bull ifjú titánja az F1 Racingnek, no meg arról, hogyan viszonyul a vodka Red Bullhoz és hogy milyen nyelven tud a legjobban káromkodni.

Nagy lehetőséget kapott az élettől Danyiil Kvjat, aki mindössze egyetlen Forma-1-es évaddal a háta mögött veszi át ettől az évtől kezdve Sebastian Vettel helyét a Red Bullnál. A 20 éves orosz pilóta magabiztos 2015-öt illetően, és az F1 Racing olvasóinak kérdéseire is bátran válaszolt, bármilyen témára voltak kíváncsiak.

„Nem érdekelnek a pontok” – válaszolta arra a kérdésre, mely azt firtatta, miért őt választotta a Red Bull Jean-Eric Vergne helyett, noha kevesebb pont állt a számláján Abu Dhabi után. „Elég szerencsés vagyok, hogy olyan emberek vesznek körül a csapatnál, akik nem csak ezt veszik figyelembe, hanem az összességében nyújtott teljesítményt – valószínűleg ez lehet az oka.”

Hozzátette, amikor megtudta a nagy hírt a suzukai hétvégén, alig volt lehetősége, hogy elújságolja másoknak. „Harminc perccel a harmadik edzés előtt jutott a tudomásomra, ekkor csak a mérnökömmel és a tréneremmel osztottam meg az információt. Este néhány üzenetet küldtem még a hozzám közel állóknak és gyorsan felhívtam édesapámat, de ennyi volt, hiszen a szombat mindig nagyon zsúfolt számunkra.”



Kvjat F1-es alkalmazkodását könnyebbé tette, hogy több nyelven is folyékonyan beszél, így a média képviselői igazán ki vannak szolgálva, ha épp az orosz akad a horgukra. „Az angollal, az orosszal, az olasszal és a spanyollal barátságban vagyok, és egy kicsit tudok finnül is. Persze az idegen nyelvek közül az angol a legjobb, hiszen az F1-es közegben is ezt használják a legtöbben. Azonban az orosznak vannak a legjobb káromkodásai.”

A Red Bull versenyzőinek szakmai kötelesség a névadó energiaital fogyasztása, és ez alól Kvjat sem kivétel. „Általában tisztán iszom, de néha keverem mással is… az emberek úgy is azt akarják hallani, hogy vodkával, így azt mondom: vodkával.”

A 2013-as GP3-bajnok karrierjét természetesen nagyban segítette Helmut Marko, a csapat pilótaneveldéjének vezetője, akivel jó kapcsolatot ápol. „Néha érzed a nyomást a részéről, hiszen sokat követel – azonban amikor elkezded azt tenni, amit mond, akkor jól ki tudsz jönni vele. Nekem sikerült, igaz egyszer, még a Formula BMW-ben kiabált rám. Hogy miért? Egyszerűen sz*rul vezettem.”

Hazai vizekre evezve Kvjatot Oroszország nemzeti autójáról is megkérdezték. „Minden orosz családban – talán a moderneket kivéve – található egy Lada. Azt hiszem, ez volt az egyik első autó, amit vezettem. Azonban egyáltalán nem volt könnyű vezetni, és úgy vélem, van hely a fejlődésre.”

Az F1-es történelem első Orosz Nagydíján Kvjatnak nem sikerült pontot szereznie, de futásának tanúja volt az ország első embere, Vlagyimir Putyin is. Meglepő módon azonban, az elnök nem kereste fel a Toro Rosso garázsát. „Nem volt még vele alkalmam személyesen találkozni, de úgy gondolom, az ország elnökeként népszerűnek kell lennie – és az is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: