DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Taktikából emlegetik a Dél-Afrikai Nagydíjat?

A közelmúltban felreppent a pletyka, hogy visszatérhet az F1 Dél-Afrikába, méghozzá egészen a közeli jövőben. A helyszínen erről semmit sem tudnak, a háttérben Ecclestone tervei körvonalazódnak.

Tegnapelőtt számoltunk be a hírről, hogy Bernie Ecclestone és Anthony Hamilton, a világbajnok Lewis Hamilton apja egy korábbi nagydíj visszatérésén ügyködnek: azt szeretnék, ha Dél-Afrika, ahol 1993-ig rendeztek versenyeket, újra a naptár része lenne, akár már 2016-ban – Mexikó hasonlóan hosszas kihagyás után tér vissza idén. A mezőny azonban nem a jól bevált Kyalami versenypályára látogatna el, hanem Fokvárosba, egy utcai pályára.

Az F1-es újságíró, Kate Walker az espnf1.com-on írt blogjában világított rá: az elgondolás szép, a projekt mögött azonban éppen Dél-Afrikában nem áll senki. Korábban létezett egy kezdeményezés, amely 2014-es versenyt tűzött ki célnak, de ez támogatás híján meghiúsult. Fokváros turisztikai főnöke, aki ma is hivatalban van, 2013-ban a városra háruló hatalmas költségekkel indokolta, miért nem állnak a verseny mellett. Walker felhívja a figyelmet, hogy a város hivatalos oldalán és a tartományi elnök legutóbbi beszédében felsorolt tervezett projektek között sem esik egyetlen említés a nagydíjról.



Ebből arra következtet, hogy a Dél-Afrikával kapcsolatos pletykákat pusztán taktikából indíthatták el: Ecclestone szándéka az lehet, hogy minél előbb nagydíjat tartsanak Afrikában. Rendeznek versenyeket Európában, Ázsiában, Észak-, Dél-Amerikában és Ausztráliában, ez az egyetlen kontinens, amelyet a száguldó cirkusz, amely a világbajnokság szót viseli nevében, elkerül.

A szerző több országot is felsorol, amelyet az afrikai verseny házigazdájaként tudna elképzelni. Kenya, Egyiptom, Algéria és Marokkó egyaránt a legjobb tíz között szerepel az afrikai országok GDP szerinti listáján, amelyen egyébként Dél-Afrika foglalja el a második helyet. Walker még Nigéria nevét is megemlíti. Érvként az Afrikában tapasztalható gazdasági növekedést, a felsorolt országokban eddig is kiemelkedő szerepet játszó turizmust hozza fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: