DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az FIA bepereli a Bianchiról nyilatkozó egykori pilótát

Jean Todt és az FIA rágalmazás miatt jogi lépéseket tervez a korábban az F1-ben versenyző Philippe Streiff ellen, aki számukra sértő nyilatkozatot tett Jules Bianchi balesetével kapcsolatban.

A Marussia francia pilótájának suzukai súlyos sérülése után az FIA létrehozott egy bizottságot, amelyet azzal a feladattal bízott meg, hogy járjon utána a baleset körülményeinek és okainak. A Baleseti Fórum hamarosan megállapította, hogy Bianchi kelleténél nagyobb sebessége volt a kicsúszás és a balszerencsés ütközés fő oka.

B7-L_t2IEAIvQbn



A szóban forgó Streiff - aki 1984-88 között versenyzett az F1-ben, majd egy brazíliai tesztbaleset után kerekesszékbe került - eközben meglepően gyakran nyilatkozott a francia médiának, ahol Bianchi mellett Michael Schumacher állapotáról is beszélt, ami után egyszer már a hétszeres bajnok családjának is cáfoló közleményt kellett kiadnia.

Az FIA-nál azonban az csapta ki a biztosítékot, amikor Streiff egy alkalommal azt mondta, a Bianchi ügyében nyomozó Baleseti Fórumot csak azzal a céllal hozta létre a szövetség, hogy azzal próbálja magáról elhárítani a balesetben őt terhelő felelősséget. Kommentárját a francia lapok nagy része felkapta, ám Jean Todt az FIA iránti támadásként értelmezte azt, ezért úgy döntött, hogy az ügyben vizsgálódó Gerard Saillant főorvossal együtt bepereli a valótlan információkat terjesztő Streiffet.

Az FIA közleményben számol be a tervezett jogi lépésekről: „Az FIA, az elnök Jean Todt és az FIA Orvosi Bizottságának elnöke, Gerard Saillant döbbenten értesültek azokról a megjegyzésekről, amelyeket Philippe Streiff tett Jules Bianchi állapotáról a közelmúltban. Az FIA, Jean Todt és Gerard Saillant kategorikusan kijelentik, hogy ezek a sértő, rágalmazó kommentárok teljes mértékben megalapozatlanok és rosszindulatúak. A hírnevükre irányuló szándékos támadás komolysága miatt a felek arra kérték az ügyvédeiket, hogy nyújtsanak be panaszt nyilvános rágalmazás és sértés miatt annak érdekében, hogy Philippe Streiff állításainak publikálása befejeződjön és megfelelő szankciók lépjenek életbe.”

„A felek sajnálatosnak tartják, hogy ez az ügy csak további szenvedést okoz Jules Bianchi családjának, akiknek továbbra is támogatásukról biztosítanak.”

Bianchi eközben továbbra is egy nizzai kórházban folytatja felépülését, ahova néhány héttel a Suzukában történtek után szállították át a család kérésére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: