DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

98-szor büntettek az F1-es szezon során

Ez csaknem másfélszer annyi, mint két évvel ezelőtt. Tarolt az újonnan bevezetett öt másodperces büntetés, és nem okoz meglepetést, kit szankcionáltak legtöbbször.

Az F1 Fanatic blog gyűjtötte össze a 2014-es szezon büntetési statisztikáit, ebből szemezgetünk mi is. A versenybírák a szezon során 98 büntetést osztottak ki, amely másfélszer annyi, mint a 2012-es szám, versenyenként öt darab. 27 alkalommal vizsgálódtak, de úgy határoztak, nem ítélkeznek senki felett. Legtöbbször Kevin Magnussen úszta meg, szám szerint négy alkalommal.

A Formula-1 idén vezette be az öt másodperces büntetést, amelyet kiállással együtt lehet letölteni, rögtön ez vált a versenybíróság kedvencévé: 23-szor alkalmazták, néggyel többször, mint az öthelyes rajtbüntetést. Az új büntetésforma bevezetésének köszönhető, hogy bokszutca-áthajtást csak nyolcszor, tíz másodperces stop-and-gót pedig csak négyszer osztottak ki. A sikereknek köszönhetően jövőre érkezik a tíz másodperces szankció. A következő táblázat a büntetésformák számát tartalmazza.

Öt másodperc

23

Öt rajthely

19

Köridő törölve

18

Bokszutcai rajt

10

Bokszutca-áthajtás

8

Tíz rajthely

5

Tíz másodperc stop-and-go

4

Kizárás

4

Három rajthely

3

Hét rajthely

1

Húsz rajthely

1

 



A versenyzők közül a legtöbb büntetést, szám szerint tízet Pastor Maldonado és Esteban Gutierrez érdemelt ki – a forrás itt megkülönböztette, mennyi írható fel a versenyző (első oszlop), és mennyi a csapat (második oszlop) számlájára. Utóbbiak közé vették például a motorcserét. Figyelemreméltó, hogy Kimi Raikkönent és Nico Rosberget egész szezon során nem büntették. A finn megrovást egyszer kapott, Kevin Magnussennel való monacói balesete miatt.

 

V

CS

Pastor Maldonado

6

4

Esteban Gutierrez

6

4

Romain Grosjean

4

5

Jean-Eric Vergne

5

3

Jules Bianchi

5

2

Marcus Ericsson

5

2

Kevin Magnussen

4

1

Max Chilton

2

3

Daniel Ricciardo

0

5

Sebastian Vettel

1

3

Sergio Perez

3

0

Adrian Sutil

3

0

Fernando Alonso

2

1

Nico Hülkenberg

2

1

Valtteri Bottas

2

1

Lewis Hamilton

1

2

Danyiil Kvjat

1

2

Jenson Button

1

1

Kamui Kobayashi

1

1

Felipe Massa

1

0

Nico Rosberg

0

0

Kimi Raikkönen

0

0

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: