DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Piero Ferrari: Apám elfogadná Marchionnét

A csapatalapító Enzónak tetszene, amit az új elnök, Sergio Marchionne végez a Ferrarinál – véli fia, Piero. A csapat átszervezése a nagy 1961-es reformot juttatja eszébe, amikor hét dolgozót is elküldtek.

Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója szeptemberben lett a Ferrari elnöke, egyik első teendője volt leszögezni, hogy a csapatnak jelentős változásokon kell keresztülmennie, hogy az idei szezon ne ismétlődhessen meg, és visszatérjenek a győztesek utcájába. Mentalitása sokakból nemtetszést válthat ki – számtalan kulcsembert cseréltek már le, úgy tűnhet, a Ferrari görcsösen a bűnbakokat keresi –, Piero Ferrari, a cég alelnöke azonban kifejezetten kedveli őt.

Az olasz La Gazzetta dello Sport arról kérdezte, vajon kijönne-e egymással Marchionne és az istálló legendás alapítója, Enzo Ferrari. „Azt hiszem, igen” – válaszolt Piero. „Marchionne keményen dolgozik. Képes felismerni a problémákat, és gyorsan megoldani őket. Minél jobban megismerem őt, annál jobban kedvelem.”



Nem tart régóta az új elnök irányítása, azóta viszont lecserélték Marco Mattiacci csapatfőnököt, továbbá fontos szakembereket, mint Pat Fry mérnökigazgatót és Nicholas Tombazis főtervezőt.

„Azt hiszem, a jelenleg zajló változtatások megfelelőek. A Formula-1 folyamatos fejlődésben van, amivel tartanod kell a tempót. Láttam már ilyenfajta átszervezést korábban. Emlékszem, 1961 végén hét ember elveszítette a munkáját. Akkor, amikor Mauro Forghieri érkezett” – utalt a szakemberre, aki a Ferrari versenyrészlegének vezetője és tervezője volt, és négy alkalommal szerzett versenyzőivel világbajnoki címet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: