DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Villeneuve: Verstappen érkezése inzultus

Az F1 egyetlen kanadai világbajnokának szókimondásához már hozzászokhattunk: most a mindössze 17 évesen bemutatkozó Max Verstappen kapta meg a magáét.

A holland, aki tavaly még gokarttal versenyzett, messze minden idők legfiatalabb Formula-1-es pilótájává válik, amikor elrajtol a 2015-ös Ausztrál Nagydíjon. A Verstappen név Max apja, Jos révén bukkant fel korábban már a királykategóriában – hozzájuk hasonlóan Jacques Villeneuve is apja, Gilles nyomdokait követve jutott el a Formula-1-be.

„Elmondjam az igazságot? Azt gondolom, hogy Max egy inzultus” – mondta Villeneuve kertelés nélkül az olasz Omnicorse lapnak adott nyilatkozatában. „Felfogta a Red Bull, hogy egy gyereket tesznek a Formula-1-be? Nem kétlem, hogy gyors, de nincs tapasztalata. Amikor én jöttem az F1-be, 25 voltam, és megnyertem az Indycart. Mielőtt olyan harcba szállsz, ahol mások élete a tét, tanulnod kell. És nem az F1 feladata tanítani.”



Az FIA is felismerte, hogy Verstappen igazolása olyan precedenst teremthet, ami semmi jóra nem vezet, ezért 2016-tól 18 éves minimális korhatárt vezetnek be. A Williams csapat utolsó világbajnoka még ezt is kevesli. „21-nek kellene lennie. Győztesként kell megérkezned a Formula-1-be, gazdag tapasztalattal. Nem ez az a hely, ahol fejlődnöd kell.” Villeneuve szigorú javaslata még Fernando Alonso és Sebastian Vettel bemutatkozását is megakadályozta volna a maguk idejében.

Villeneuve következtetéseket is levont: a baj magukkal a mai autókkal van, amelyeket túl könnyű vezetni – még egy tizenéves is gond nélkül képes rá. „Verstappen megérkezik, megtesz tíz kört, és rögtön erősnek tűnik. Úgy néz ki, mintha bárki tudna vezetni F1-es autót, míg az apám idején a versenyzőket valóságos hősöknek tekintették a szinte lehetetlen szörnyek kormánya mögött. Az F1 nagy benyomást tett rám, amikor az Indycarból érkeztem. De ez az F1 nem izgalmas. Az autók lassúnak tűnnek” – mondta Villeneuve.

„Egy 17 éves bemutatkozása negatív üzenet az F1 számára. Eddig a hatása nem volt olyan pozitív, mint azt a Red Bull hitte.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: