DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ferrari: Az F1 szabályait részegek írták

A vezetőség ugyan kicserélődött, de a vélemények ezzel együtt sem változtak sokat a Ferrari háza táján. Az új elnök, Sergio Marchionne szerint a Scuderia kétéves lemaradásban van a Mercedeshez képest, és újabb átmeneti szezonra készül.

Marchionne a Ferrari karácsonyi sajtóeseményén beszélt a csapat jövő évi kilátásairól, ahol az új csapatfőnök, Maurizio Arrivabene társaságában jelent meg. A 62 éves vezető elárulta, az előző rezsim által meghozott, szerinte hibás döntések miatt 2015-nek is hátrányos helyzetből vágnak neki.

„2014 egy katasztrofális év volt a Ferrari számára. Túl sok hibát vétettünk, és az is sokat elmond, hogy már az idei harmadik csapatfőnökünk ül itt mellettem” - mutatott Arrivabenére az elnök. „Egy F1-es csapatot nem könnyű irányítani, de korábban is vezettem már összetett szervezeteket. 2015 egy átmeneti év lesz, Maurizio első teljes szezonja. Idén rengeteg kiaknázatlan potenciál maradt bennünk, így gondoskodnunk kell arról, hogy 2015-ben megkezdődjön a csapat újjáépítése.”

B5eQFShCUAAfIWK



„Remélhetőleg a következő 12 hónap során sikerül megszabadulnunk minden olyan bizonytalansági tényezőtől, amelyek még meg fogják fertőzni legalább 2015 első felét számunkra. Az új autó építését késve kezdtük meg, hiszen volt néhány olyan, az elődeim által meghozott döntés, amelyekkel nem feltétlenül értettem egyet.”

Persze a Ferrarinál csak akkor lehetnek elégedettek a munkával, ha annak az év végén bajnoki cím lesz a jutalma, de a vezetők szerint ettől most még messze állnak. Arrivabene korábbi kijelentéséhez, miszerint két futamgyőzelemmel elégedett lenne jövőre, most azt is hozzátette, hogy „négy győzelem már maga lenne a mennyország”. Mindeközben Marchionne úgy kalkulál, hogy csapata kétszezonnyi hátrányt halmozott fel a Mercedeshez képest.

„A Mercedes vezetőivel, Toto Wolffal és Dieter Zetschével való beszélgetéseim alapján fény derült arra, hogy pár évvel ezelőtt meghozott döntések tették lehetővé számukra az idei kimagasló teljesítményt. A Ferrari talán 2016 végére juthat el ugyanarra a szintre, ahol ők állnak” - vélekedett.

B5eSgUqIcAARADZ

Persze Marchionne is osztja azt a véleményt, miszerint a motorszabályok megváltoztatása enyhíthetné a Ferrari nehézségeit. Ugyan jövőre még biztosan minden marad a régiben, de az elnök szerint már csak azért is létfontosságú lenne átgondolni az idéntől bevezetett előírásokat, mert azok teljesen átláthatatlanok.

„Nem született döntés a változásról. A szabályok egy labirintushoz hasonlítanak, nagyon rosszul lettek összerakva. Úgy tűnik, mintha részeg emberek írták volna őket egy bárban. Le kell egyszerűsítenünk a szabályokat, hogy az átlagemberek is megérthessék őket” - fogalmazott az elnök, aki a hasonlóan szókimondó Luca di Montezemolót váltotta októberben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: