DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az FIA ki akarta rúgatni az F1 korábbi orvosát

Dühös hangvételű nyílt levelet intézett Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa Gerard Saillanthoz, az FIA Institute elnökéhez, a szövetség biztonságért felelős tagjához, miután a professzor ki akarta rúgatni a liége-i kliikáról.

Gary Hartstein 2005 és 2012 között volt a Forma-1 állandó orvosa, amellett, hogy a liége-i egyetemi klinika aneszteziológusa és a sürgősségi orvostan kiemelkedő szakembereként dolgozott. Hartstein mai napig folytatja munkáját Belgiumban, noha blogján rendszeresen kifejti véleményét az F1 történéseiről: az elmúlt évben Michael Schumacher és Jules BIanchi balesete kapcsán olvashattunk érdekes információkat és néhol szókimondó véleményeket az amerikai professzortól.

Legutóbbi bejegyzésében azonban egy nyílt levelet intézett Gerard Saillanthoz, a Nemzetközi Automobil Szövetség biztonsági intézetének vezetőjéhez, aki nemrég látogatást tett nála Liége-ben. Azaz hogy nem konkrétan nála, hanem Hartstein klinikai dékánjánál, méghozzá a doktor blogbejegyzéseit tartalmazó vaskos mappával.



„Nyílt levél Gerard Saillanthoz (Óh, igen és Jean Todthoz is)” – kezdte bejegyzését Hartstein. „[…] Azért jöttél ide, hogy kirúgass. Nem abból az állásból, amiből már egyszer megtetted, az alapból csak egy hobbi volt. Egy nagyon intenzív és időigényes hobbi. Nem, most magasabbra tetted a lécet. Te és a főnököd el akartátok érni a kirúgásomat, abból a munkából, amiből a jövedelmemet kapom. Ami megvan már 25 éve. Húha.”

Hartstein hozzátette, hogy egy állítólagosan Corinna Schumacher által küldött üzenet is volt a mappában, amit soha nem kapott meg, félregépelés miatt. „Biztosan csak vicceltek. Hé, még NEKTEK (mint „a család” megbízható tanácsadóinak) is megvan a címem (igen, amin keresztül kirúgtatok).”

Saillant célja az lehetett, hogy a több helyen is az FIA hibás eljárásait bíráló bejegyzések miatt úgy tűnjön, hogy Hartstein megszegte szerződését. A professzor erre is válaszolt: „A blognak nem áll szándékában más véleményét tükrözni a sajátomén kívül. Noha az életrajzomban megemlítem, hogy a Liége-i Egyetemi Klinikán végeztem tanulmányaimat és hogy itt dolgozok, ezen kívül ez sehol máshol nem szerepel. Minden bloghoz köthető aktivitás a magánéletem része. Pont.”

 

Hartstein főleg az év első felében sokat foglalkozott Michael Schumacher állapotával és az őt körülvevő titokzatossággal, levelében erre is kitért. „Az orvos-páciens közötti bizalmas viszonyt nem sértettem meg, és két jó okom van ezt állítani. Először, Michael nem a betegem és (az F1-ben töltött időszakot kivéve) soha nem is volt az. Másodszor, amiket írtam a Schumacher balesetét követő napokban, hetekben és hónapokban, SEMMI máson nem alapultak, mint feltevéseken és tapasztalatokon.”

A professzor megjegyezte, hogy Saillant és főnöke (azaz az FIA-elnök Jean Todt) is az „erőszakosság csúcsán vannak”, majd hozzátette: „Undorító volt, amit csináltatok. Viselhettek drága öltönyöket és Patek Philippe-et (luxus óramárka – a szerk.), de a taktikáitok a csatorna aljáról származnak.”

„Legyetek tudatában annak, hogy a dékánomnak szánt „dosszié” már az ügyvédemnél van. Nagyon-nagyon vékony jégen sétáltok. Jótanács? Fogjátok be, vegyetek vissza, és vigyázzatok.” – zárta levelét dühösen Hartstein.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: