DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Massa: Kellett Alonsónak a csapatváltás

A korábbi csapattárs, Felipe Massa már jó előre megérezte, Alonso és a Ferrari kapcsolata zátonyra futott. A spanyolt aktuális F1-es kollégájával is összehasonlította.

2010-től fogva négy évet töltött csapattársként Fernando Alonso és Felipe Massa, a brazil versenyző idén csatlakozott a Williams istállóhoz, ahol kitűnő formába lendült, sokakat 2009-es balesete előtti önmagára emlékeztetett. A spanyol csak egy évvel húzta tovább, ő is távozik az olasz brigádtól, amellyel háromszor végzett a bajnokság második helyén, de elsődleges célját, a bajnoki trófeát nem érte el.

„Mindenki tudta, hogy el fogja hagyni a Ferrarit, tehát a hír nem volt túl rendkívüli. Talán az történt, hogy a Ferrari nem adta meg neki a legjobb autót, amire számított, de az is lehetséges, hogy ő nem segítette a csapat növekedését. Talán itt volt az idő, hogy változtasson” – mondta Massa az Autosport oldalnak. „Hogy most rosszabb vagy jobb lesz-e a Ferrarinak, azt nem tudom.”



A brazil versenyző mindig is kiemelte, mennyire sokra tartja a korábbi csapattársat. A Scuderiát, amely pályafutása javarészében segítette, szintén nagyra becsüli. „Fernando talán a legjobb versenyző a rajtrácson, nem tudom, hogy képes lesz-e a Ferrari nélküle előrelépést tenni. Várnunk kell. Mindenesetre én a legjobbat remélem a Ferrari számára.”

Összehasonlította Alonsót jelenlegi csapattársával, Valtteri Bottasszal is – a spanyollal szemben minden évben jelentősen alulmaradt. 2014-ben Bottas negyedik lett a bajnokságban, míg ő csak hetedik, de az év utolsó szakaszában már Massa szállította a Williams legjobb eredményeit. „Jót tett nekem, de neki is jót tett, hogy a vezetési stílusunk nem annyira különböző. Sok versenyen nagyon hasonló beállítást használtunk, és ha valami működött nálam, azt láthatta, és ugyanez volt igaz fordítva is.”

Ugyanez a Ferrarinál ellentétesen működött. „Fernando nagyon agresszívan használja az autó elejét, azaz az első gumikat jobban igénybe veszi, mint talán bárki más a Formula-1-ben. De mivel ennyire agresszív, néha segíti a hátsó részt, ami kedvező bizonyos pályákon. Bottasnak teljesen más a stílusa, mint Alonsónak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: