DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Korrupciós eljárás Valencia ellen

Az F1-es Európai Nagydíj helyszínének otthont adó pálya sosem volt túl népszerű, két évvel az utolsó verseny után pedig a spanyol ügyészség is vizsgálatot indított a nagydíj főbb közreműködői ellen.

A gyanú szerint az utolsó, 2012-es verseny szerződéseinek kiosztása történt törvénybe ütköző módon, korrupció és sikkasztás lehetősége merült fel, ezért indított vizsgálatot az ügyészi hivatal. A valenciai régió korábbi elnökének, egy turisztikai tisztségviselőnek, valamint a rendezés jogát megkapó Valmor Sports tulajdonosának neve merült fel az üggyel kapcsolatban.

A gyanús mozzanatokat a valenciai bíróságnak kell kivizsgálnia, többek között azt, hogyan adhatta át a versenyrendezés Bernie Ecclestone-tól kapott jogait a régió elnöke annak a Valmor Sportsnak, amely semmiféle tapasztalattal nem rendelkezett motorsportok terén, és mindössze 12 alkalmazottat foglalkoztatott. A volt elnököt közpénzek hűtlen kezelésével és korrupcióval vádolják.



A valenciai utcai pályán öt alkalommal rendeztek Formula-1-es versenyt, mindannyiszor az Európai Nagyíjat, mivel a Spanyol Nagydíjnak Barcelona adott otthon. Az aszfaltcsíkra számtalan panasz érkezett a versenyek eseménytelensége miatt, és bár a 11. helyről induló Fernando Alonso győzelmét hozó 2012-es kiadás különösen fordulatosan alakult, azóta nem tartottak több futamot a spanyol nagyváros kikötőjében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: