DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Brawn GP tervezője az Audinál

Messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, de érdekes összefüggésekre lehetünk figyelmesek, ha az Audi Sport mérnökeinek sorát böngésszük: a közelmúltban több F1-es múltú szakember érkezett.

Az Audi – illetve a céget tulajdonló Volkswagen – Formula-1-hez való csatlakozása időről időre felmerülő beszédtéma, a közelmúltban a Ferrari korábbi csapatfőnöke, Stefano Domenicali érkezett a céghez, ami újabb lökést adott a pletykáknak. Bernie Ecclestone és a VW Csoport vezére, Ferdinand Piech azonban – ismeretlen okok miatt – ellenszenvet táplál egymás iránt, így amíg ők ketten vezetik saját birodalmukat, nagyon valószínűtlen a márkák bármelyikének csatlakozása.

Az F1-es újságíró, Joe Saward blogján azonban kiemelte, a vállalatnak számos más vezetője pártolná a királykategóriához való csatlakozást, amelyet sokkal értékesebbnek tartanak marketingszempontból, mint a jelenlegi projekteket – az Audi elsődleges érdekeltsége a WEC és DTM sorozatok. Saward arra is felhívta a figyelmet, hogy Ecclestone már 84, Piech pedig 77 esztendős.



Időközben pedig az Audi Sport F1-es múltú szakembereket gyűjt magához. A szimulátorprogram vezetője, Gabriele Delicolli egy éve érkezett, azelőtt a Ferrarinál töltött be hasonló pozíciót. Még korábban versenymérnökként ténykedett Felipe Massa és Rubens Barrichello oldalán. A Minardi, Sauber és Jordan csapatokban is megfordult, 1994-től fogva mozgott a Formula-1-ben.

A legfrissebb igazolás pedig Jörg Zander, aki január 1-jén csatlakozik a vállalathoz. Öt évig saját svájci cégét működtette, korábban azonban a Honda F1-es technikai igazgatóhelyettese volt, és szerves részt vállalt a Brawn GP 2009-es csodaautójának megtervezésében is. A Hondán és Brawnon kívül a BMW és Williams csapatoknál is megfordult, a Formula-1 előtt a Toyota motorsportrészlegénél töltött hosszú időt. A cikkíró mindesetre felhívja a figyelmet, az igazolásokból nem szabad túlságosan sokra következtetni, azt leszámítva, hogy az Audi sportautó-csapata gazdag az F1-et is megjárt szakemberekben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: