DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Perez: Verstappennek bíznia kell a tehetségében

Max Verstappen jövőre 17 évesen fog debütálni az F1-ben a Toro Rosso színeiben. A 2015-ös szezonra készülve ez az a hír, ami a legjobban megosztja a publikumot, és az ifjú hollandot már most rengeteget kritika és támadás érte. Sergio Perez szerint ez az, amivel egyáltalán nem kell foglalkoznia.

„A Red Bull látott benne valami különlegeset. Én is csupa jó dolgot hallottam róla, és jó lesz látni, hogyan tud megbirkózni egy ilyen ügyes kölyök mindazzal a nyomással, ami az F1-ben éri az embert. Ő történelmet fog írni. Nem is kevéssel dönti meg a legfiatalabb induló rekordját, úgyhogy egészen biztosan kell lennie benne valami különlegesnek. Ha elég jó vagy, és a Red Bull bizalmat szavaz, amikor mire várnál? Ez jó a sportnak és a szurkolóknak is” – vette mintegy szárnyai alá az új fiút a Force India pilótája.

Perez maga a gokartos korszaka után két évet töltött el az F3-ban és kettőt a GP2-ben, míg ezzel szemben Verstappen egyetlen F3-as év után ugrik fejest az F1-be. A mexikói viszont emlékeztet, volt már példa hasonlóra az F1 történetében, és ma világbajnokként tisztelhetjük azt, akit anno hasonlóan kevés formulaautós tapasztalattal dobtak bele ugyanebbe a mélyvízbe.

„Nincs bevett út arra, hogy hogyan lehet eljutni az F1-be. Láttunk már sok pilótát, akik hasonló utat jártak be, mint most ő. Ott volt például Kimi (Raikkönen), aki egy év formulaautózás után – ami ráadásul még csak nem is F3 volt, hanem Formula Renault – egyenesen az F1-be szerződött” – mondta el Perez, aki biztosra veszi, hogy a média részéről folyamatos támadásoknak lesz kitéve az újonc.

Perez atyai jó tanácsokkal látta el a legzöldfülűbb zöldfülűt


„A média egy külső tényező. De tény, hogy vannak olyan leckék – mint például a stratégia, a gumik vagy hogy hogyan kell eltérő mértékben megtankolt állapotban hatékonyan elvezetni az autót –, amiket az F3-ban nem tud megtanulni az ember. Jó pár dolog van, amit meg kell még tanulnia, de ez nem számít, mert ha elég jó, akkor úgyis meg fog birkózni vele” – öntött további önbizalmat Verstappenbe a kolléga, aki az Autosport magazinnak nyilatkozott.

Bár Perez nagyon határozottan állt a 17 éves holland mellé a korai debütálás kérdésében, ám nyilatkozata végén mégis bevallotta, hogy neki személy szerint javára váltak azok az évek, amiket a gokart és az F1 között teljesített különféle formulaautókkal.

„17 évesen megnyertem az F3-at, de így visszatekintve jót tett nekem, hogy nagyobb autókkal, a GP2-ben is eltöltöttem néhány évet. Ott rengeteget tanultam a stratégiáról, a bokszkiállásokról, persze másrészről az is igaz, hogy én viszont nem voltam része egyetlen F1-es csapatnak sem ez idő alatt. Márpedig ez segít a legjobban megérteni az F1-et” – utalt rá Perez, hogy az F1-et megtanulni leghatékonyabban az F1-ben lehet. 

A kérdés csak az, hagynak-e a hollandnak elég időt erre abban az esetben, ha 17 évesen egy csetlő-botló tanulóévet sikerül csak bemutatnia, vagy 18 évesen ex-F1-es pilóta válhat belőle…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: