DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Horner: Ricciardo megtörte Vettelt

A Red Bull F1-es csapatfőnöke arra hívta fel a figyelmet, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a négyszeres világbajnok távozásában szerepet játszott hátránya csapattársával szemben.

Több fórumon Daniel Ricciardót választották az év versenyzőjének, nem is ok nélkül: kevés verseny volt a szezon folyamán, amelyen hátrébb ért célba, mint csapattársa, Sebastian Vettel, annak ellenére, hogy utóbbi nyerte az elmúlt négy év világbajnoki címeit. Christian Horner a monzai Olasz Nagydíjat emelte ki, amelyen az első körben Ricciardo egy cseles előzéssel ugrotta át a jobb helyről rajtoló Vettelt, akit a futam végén is maga mögött tudhatott.

„Meghatározó pillanat volt Sebastian számára. Rettentően bosszús volt azután a verseny után” – mondta Christian Horner csapatfőnök. „A nyári szünet utáni időszakban történt. Elég jól ismerem őt, ezért láttam, hogy össze van zavarodva, nyilvánvalóan valami foglalkoztatta. Azt hiszem, akkoriban a Ferrari nagyon erőteljesen udvarolt neki, és Spa, Monza környéke lehetett az az idő, amikor úgy határozott, valami mást akar csinálni.”



Horner úgy nyilatkozott, nem lepődött meg, amikor Vettel közölte távozását a csapattól. Azt is be tudja határolni, a versenyző mikor hozhatta meg a végső döntést. „Amikor Szingapúrba értünk, már egy másik személy volt. Nyugodtabb, láthatóan kitisztult a feje. Az eseményeknek még ki kellett bontakozniuk, amíg Fernando tényleg elhagyta a Ferrarit. Ezért nem, végül nem ért nagy meglepetés.”

„Az időzítés megfelelő volt számára. Jó sorozata volt velünk. 12 éves kora óta a Red Bullhoz tartozott. Négy világbajnokságot, 39 nagydíjat nyert, 45 pole-pozíciót szerzett, és azt gondolhatta: ’27 éves lettem. Nem akarom úgy befejezni a pályafutásom, hogy nem vezettem a Ferrarinál, most pedig itt a lehetőség.’ Minden versenyző számára roppantul erős a Ferrari csábítása.”

Horner abban is biztos, hogy az idei szabályváltoztatások – elsősorban a befújt diffúzor tilalma – vetették vissza Vettel teljesítményét. „Nem szerette, amivé az új F1 vált, és hangot is adott véleményének – nem tetszettek neki a motorok, a hangok, ahogy az autó viselkedett. Nagyon dühös volt az elején emiatt, de amikor rájött, hogy semmi nem fog változni, keményen kezdett dolgozni. De nagyon dühítette, hogy az autó nem azt tette, amit ő akart, és ehhez természetesen hozzájárult, hogy a csapattársa versenyeket nyert, és magas szinten teljesített.”

„A két versenyző, akire láthatóan a leginkább hatottak az új szabályok, Seb és Kimi. A hátsó leszorítóerő nagy tényező volt Sebastian számára. A köridejeiben nagyon fontos szerepet játszott, hogy nagyon igénybe vette az autó hátulját a lassabb kanyarokba érkezve, ami idén csökkent. Ez és a brake-by-wire rendszer a fékezés érzetéből vett el, amitől jelentősen függött. Ő olyan versenyző, aki az érzéseire támaszkodik, ezek közül néhányat pedig elvettek tőle” – magyarázta Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: