DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Todt: A Ferrari nem beteg, csak fáradt

Korábbi csapatfőnöke szerint a Scuderiának úgy kell visszatalálnia a helyes útra, hogy nem eszközöl drasztikus változásokat. Eközben Verstappent túlságosan fiatalnak tartja az F1-hez.

Az FIA jelenlegi elnöke, Jean Todt állt a Ferrari élén, amikor az a Schumcher-korszakban sorozatban söpörte be a bajnoki címeket. 2007 volt utolsó szezonja a csapatvezetői székben – egyben ez az utolsó alkalom, amikor a maranellóiak egyéni bajnoki címet nyertek. 2014 különösen dühítően alakult az olaszok számára, megoldásként pedig kulcsembereik heves cseréjébe kezdtek: az év során leváltották Luca di Montezemolót, Stefano Domenicalit, Marco Mattiaccit, a motorszakember Luca Marmorinit, és valószínűleg még több fej lehullása következik.

„A Ferrari nem beteg. Ez egy kissé el van túlozva. Mindannyian ismerjük a Ferrari nagy vonzerejét a világban, de még inkább Olaszországban, ahol ez egy érzelmi kérdés. Ez a bűvölet néha ezt jelenti, hogy a Ferrari gyorsabban hoz döntéseket, mint néhány másik csapat” – mondta az olasz Rai csatornának. „Azt lehetne mondani, hogy a Ferrari olyasvalaki, aki fáradt, ezért kell orvoshoz mennie.”



„A szituációt részletekben kell kielemezni, és kidolgozni egy tervet az előrelépésre, de forradalom nélkül. A győzelem a Ferrari történetének része, de nem lehet mindig nyerni. Emlékszem, amikor mi győzni kezdtünk, sokan azt mondták, fáradtnak érzik magukat, mert már a verseny előtt ismerték az eredményt. Az igazság az, hogy egyik szituáció sem kielégítő” – magyarázta Todt, aki az új csapatfőnököt, Maurizio Arrivabenét és Sebastian Vettelt is dicsérte.

A Nemzetközi Automobil Szövetség a közelmúltban 18 éves minimális korhatárt vezetett be a Formula-1-ben – Todt nem is titkolta, a döntés oka Max Verstappen bemutatkozása. „Személy szerint azt gondolom, hogy ő túl fiatal. Néhány napja a Világtanácson Katarban megváltoztattuk a szuperlicensz kritériumait. 2016-tól fogva egy versenyző nem fogja megkapni, amíg nem vezethet autót a közutakon. Azt hiszem, ez a logikus megoldás.”

Végül kitért Michael Schumacherre is, akit bevallása szerint minden héten egyszer meglátogat svájci otthonában. „Igaz, hogy már egy év eltelt. De ő fiatal, és sok ideje van, hogy felépüljön.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: