DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Már kritizálják Hamiltont új díja miatt

Az F1 világbajnoka csupán tegnap nyerte el a BBC-től az Év Sportszemélyisége díjat, de egy nagyhangú focista máris kifogásolta, hogy őt választották meg riválisaival szemben.

2014 bajnokát, Lewis Hamiltont az Autosport már korábban az év nemzetközi és brit versenyzőjének választotta, tegnap azonban egy nagyobb díjat is bezsebelt, abban az értelemben, hogy nem csak autóversenyzők, hanem minden sportág képviselője közül nevezték meg legjobbként. A BBC Év Sportszemélyisége szavazáson Rory McIlroy világranglista-vezető golfozót előzte meg. Korábban Damon Hillt, Nigel Mansellt, Stirling Mosst és Jackie Stewartot tüntették ki ezzel az elismeréssel.

Egy kevésbé ismert visszavonult futballistát, Joey Bartont, a Manchester City és QPR középpályását azonban különösen felbosszantotta, hogy a kitüntetést a 29 éves F1-esnek ítélték, tiltakozó bejegyzéseivel árasztotta el Twitter-profilját. „Nem hiszem el, hogy Hamiltonnak adták a díjat” – írta, majd meg is indokolta. „1. A Formula-1 minden idők legunalmasabb sportja. 2. Egy kutyát vitt magával. 3. Nem fizet adót.”



További bejegyzéseiben folytatta: „McIlroy több majort nyert és a Ryder Cupot. Froch bokszvilágbajnok. Igazából mindegyik másik jelölt jobban megérdemelte volna, mint Hamilton. Akik nem adóznak, ne nyerhessenek trófeát az adófizetők pénzéből. Sosem szabadott volna nyernie. Egy szörnyű példakép bármely brit számára. Milyen precedens lesz ebből? A történelmünk rossz napja.”

Amiatt, mert Monacóban él, és ezáltal nem fizet Nagy-Britanniában adót, a bajnoki cím megnyerése óta sokan kritizálták Hamiltont. Erre reagált egy korábbi nyilatkozatában a kétszeres bajnok a The Sunday Times’ Style magazinnak: „Az emberek panaszkodnak, hogy ’nem él az országban, mégis vidáman hordja a zászlót’. Nem számít, hogy melyik országban élsz. Itt születtem, ember. Ők nem ismerik fel, hogy fizetek itt adót, de nem itt keresem meg minden pénzem. 19 országban versenyzem, 20 különböző helyen keresek pénzt, számos helyen adózom, köztük itt is. Hozzájárulok az országhoz, és nem csak ennyi, több mint 1000 ember munkáját segítek megtartani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: