DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Lauda sem tudja, hogy marad-e a Mercedes

A csapat elnökeként ténykedő háromszoros világbajnok nem mer garantálni semmit a Mercedes F1-es jövőjével kapcsolatban, ha megváltoztatják a jelenleg fennálló V6-os formulát.

 A Mercedes – már csak az utcai autók relevanciája miatt, és persze azért, mert legyőzhetetlen volt idén – elkötelezetten a V6-os hibrid erőforrásokban látja a jövőt. Bernie Ecclestone azonban a közelmúltban arról beszélt, változtatni akar a jelenleg érvényes szabályon, és V8-as vagy V10-es elrendezésű, 1000 lőerős motorok visszatérését követeli. A 84 éves brit arról is beszélt, hogy akkor is ki tudná harcolni a változtatást, ha az FIA ellenezné azt.

A döntést ugyanis az F1 Stratégia Csoportja hozza meg, amelyben hat szavazata van az Ecclestone által vezetett FOM-nak, hat az FIA-nak, illetve hat a nagyobb csapatoknak, a döntéshez pedig egyszerű többség kell. „Hat szavazatunk van, szóval ha négy csapat változást akar, az már tíz. Ezzel többségben is vagyunk” – mondta Ecclestone a Forbesnak.



„A baj az, hogy amikor ezt a motort kigondolták, senkinek sem jutottak eszébe a mellékhatások” – érvelt az F1 ura. A Mercedes már korábban leszögezte, ha ilyen mértékben változtatnak az új motorformulán, akkor kiszáll a Formula-1-ből. Ecclestone erre annyival reagált, hogy a múltban is távoztak gyártók, ha épp nem találták meg számításukat – ennek ellenére nem hiszi, hogy a Mercedes elhagyja a kategóriát.

Ebben korántsem biztos Niki Lauda, a csapat elnöke. „Következő évben a motorszabályok ugyanazok maradnak, mint most. 2016-ra nem garantálhatok semmit.” A Stratégiai Csoport csütörtökön ül össze, Ecclestone akkor szándékozik előterjeszteni javaslatát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: