DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kubica: Nincs értelme az F1-es visszatérésnek

A korábbi F1-es futamgyőztes Robert Kubica a Bologna Motor Show-n találkozott Leo Turrinivel, az egyik legnevesebb olasz szakújságíróval, akinek többek között azt is elárulta, miért nem erőlteti az F1-es visszatérést. A lengyel emellett Fernando Alonsóról és Lewis Hamiltonról is beszélt.

Az F1 történetének első lengyel versenyzőjeként a 2008-as Kanadai Nagydíjat a BMW-vel megnyerő Kubica 2011 februárjában, pályafutása zenitjén szenvedett nagyon súlyos ralibalesetet, amely F1-es karrierje végét jelentette. Noha a rali-világbajnokságon azóta is versenyez, és többször is felröppen egy-egy kósza hír esetleges F1-es visszatérésével kapcsolatosan, ám a pilóta legutóbbi nyilatkozatában elárulta, miért nincs értelme erről beszélni.

„Nézd, az az igazság, hogy nekem nem hiányzik a Formula-1-et körülvevő légkör, az egész körítés stb. Ami kimondhatatlanul hiányzik az F1 kapcsán, az az, hogy egy együléses formulaautót vezethessek, mert mindig is ez volt életem álma. Én arra születtem, hogy pályán versenyezzek, úgy nőttem fel, hogy szüntelenül azon dolgoztam, hogy ezt a vágyamat egy nap valóra váltsam, ami végül sikerült is. Aztán… Aztán történt, ami történt” – idézi Leo Turrini az Il Qutidiano hasábjain vezetett blogjában Robert Kubica szavait.

Kubica végleg búcsút intett az F1-nek?


A lengyel ezután egy meglepő fordulattal élve leszögezte, nem a sérüléséből fakadó fizikai korlátok akadályozzák meg a visszatérésében, hiszen mint mondja: „Fizikailag még sikerülhetne is elvezetnem egy F1-es autót. Tavaly végeztem egy-két tesztet, és nem voltak negatívak a tapasztalataim. De fogalmazzunk úgy, hogy már nem lennék képes ugyanazt az erőt képviselni a pályán, mint korábban, és ez az, ami miatt nem látom értelmét eljátszani a nagy visszatérést. Ehelyett inkább jól érzem magam más autók volánjánál, a raliban. A versenyek okozta élményt és adrenalint itt is megkapom. De a Formula-1 persze ettől még különleges marad számomra…”

Azt a lengyel már nyilatkozata első részében elárulta, hogy elsősorban az F1-es autók hiányoznak neki, de később azt is elmondta, melyik modell vezetése okozta a legnagyobb örömöt neki. „A Renault, amivel Alonso 2005-ben első világbajnoki címét szerezte. Annak az évnek a végén megengedte nekem, hogy kipróbáljam, és hát az egy fantasztikus versenygép volt, ami olyan vezetési élményt nyújtott, mint semmi más.”

Kubica és Alonso a 2008-as Japán Nagydíj dobogóján

Alonsót sokszor negatív karakterként szereti feltüntetni a közvélemény, akivel nehéz kijönni. De mit gondol Kubica? „Alonso a barátom. Nem hiszem, hogy ő egy rossz karakter lenne, egyszerűen csak olyan ember, akinek megvan a maga saját egyénisége, és ennyi. Biztos vagyok benne, hogy a Ferrarinál töltött éveiben is a legjobbját nyújtotta, hogy elérje a célját, most pedig egy új kihívás kezdődik számára. Ha sikerülne visszajuttatnia a McLarent a csúcsra – figyelembe véve, hogy milyen mélyről kell felhoznia őket –, akkor meggyőződésem szerint ebben a csapatban töltheti el pályafutása legszebb éveit. Őszintén kívánom neki, hogy ezúttal sikerüljön megvalósítania azt a küldetést, ami neki adatott…” 

Bár Alonsót máig legjobb barátai között tartja számon, versenyzőként mégsem a spanyol nyűgözte le őt a legjobban eddigi pályafutása során, hanem egy másik világbajnok. „A kolléga, aki a legnagyobb benyomást tette rám pályafutásom során, még akkor, amikor egészen kicsi gyerekek voltunk, Hamilton volt és ő is marad. Lewis mérhetetlenül megérdemelte azt a hatalmas elégtételt, amit a 2014-es vb-cím jelentett neki” – zárta nyilatkozatát a lengyel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: