DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton a BBC Év Sportszemélyisége

Lewis Hamilton F1-es világbajnoki címe, valamint az Autosport Év Nemzetközi Versenyzője és az Év Brit Versenyzője cím mellé tegnap este még egy nagyon rangos elismerést bezsebelt, hiszen a BBC év végi szavazásán őt választották az Év Sportszemélyiségének.

A rangos díjat Damon Hill 1996-os sikere óta senkinek nem sikerült elhódítani F1-es pilótaként, vagyis Hamilton 18 év után hódította vissza a serleget a száguldó cirkusznak. Ő maga korábban kétszer is lett már második ugyanezen a szavazáson, pályafutása első két F1-es szezonjának a végén, 2007-ben és 2008-ban, de a legjobb brit sportolók között is a legjobbnak most először találtatott.

Lewis a világranglista-első golfozót, Rory McIlroy-t előzte meg az idei szavazáson, és a díj átvételekor még a szava is elakadt, annyira meghatódott. „Nem jutok szavakhoz” – kezdte a pulpituson az F1 világbajnoka. „Először is szeretnék gratulálni az összes bajnoknak, már az is megtiszteltetés, hogy egyáltalán itt lehetek ennyi tehetség brit sportember között. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki rám szavazott. Erre tényleg nem számítottam, hiszen McIlroy-nak olyan lenyűgöző éve volt.”



„A mai este mindenkit emlékeztetett arra, milyen sok remek sportemberünk van. Soha nem gondoltam volna, hogy egy nap itt állhatok majd ezen az emelvényen. Ez egy álom, és köszönöm még egyszer mindenkinek. Mindig is tudtam, hogy mi együtt nyerünk és veszítünk, mert mindig érzem a szereteteket a versenyhétvégéken. Büszkén hordozom a brit nemzeti színeket, és remélem, a jövőben is sokszor büszkévé tudlak még tenni benneteket” – ért érzelmekkel teli beszéde végére Hamilton.

Bár a BBC Év Sportszemélyisége díj 1996 után került újra F1-es pilóta kezébe, de a Hill és Hamilton kitüntetése között eltelt 18 évben is voltak azért F1-es díjazottjai a BBC év végi díjátadó gálájának. 2000-ben például Jenson Button lett az Év Újonca, míg 2013-ban Sebastian Vettel a legjobb külföldi sportembernek járó díjat nyerte el. 

Az idei voksoláson Hamilton csapata, a konstruktőri világbajnok Mercedes istálló is közel járt a sikerhez, ám az Év Csapata díj végül világbajnok női rögbi válogatotthoz került. Így sem Hamilton volt azonban az egyetlen autósportos kötődésű díjazott az idei gálán, hiszen az idén a Brit GT-bajnokságban versenyző Sir Chris Hoy-t életműdíjjal jutalmazták, korábbi sikerekben gazdag kerékpáros pályafutása elismeréseként. Hoy jövőre már az európai Le Mans-szériában fog indulni egy LMP3-as prototípussal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: