DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Gutierrez csak átmeneti megoldás lenne?

Mi motiválhatta a Ferrarit, milyen kilátásai vannak Gutierreznek a csapatnál, mit lehet kiolvasni három pontból? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk az alábbiakban a délutáni bejelentés kapcsán.

Mint az hétfő délután kiderült, a Ferrari teszt- és tartalékversenyzőjeként folytatja F1-es karrierjét Esteban Gutierrez, akinek két év után kellett távoznia a Saubertől, akik az Ericsson-Nasr felállással kezdik meg a 2015-ös szezont. A mexikói pilóta így nyilatkozott első ferraris sajtóközleményében:

„Megtiszteltetés a Scuderia Ferrari-családhoz tartozni, ennek a csapatnak egészen kivételes története van. Számomra ez egy új út kezdete, mindent megteszek majd azért, hogy hozzájáruljak a Scuderia által kitűzött célok eléréséhez. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki hitt a bennem rejlő lehetőségekben. Ez egy nagy lehetőség számomra, hogy továbbfejlődjek, s a közeljövőben a csúcsra érjek. Szenvedélyesen és eltökélten várom az új utazás kezdetét.”

guti2_d_1



A tapasztalt F1-es újságíró, Joe Saward nem sokkal a bejelentés előtt így értékelte a Gutierrezről szóló (akkor még csak) pletykákat: „Maranellóban mindig Bianchit tekintették a harmadik versenyzőnek. Balesete után a Ferrari pártfogoltja, Raffaele Marciello elkezdett ugyan feltűnni a versenyeken, de egyértelmű volt, hogy nincs elég tapasztalata ahhoz, hogy Bianchi helyettese legyen. 2015-ben is a GP2-ben marad, és esetleg majd utána segíti az F1-be az olasz csapat. Addig viszont egy tapasztalt, fiatal versenyzőre van szükség.”

Saward tehát úgy véli, hogy Gutierrez csak egyfajta átmeneti megoldás a Scuderiánál, amíg a saját nevelés, Lello Marciello nem érik meg a feladatra. Utóbbiról egyébként nem úgy tűnik, mintha túl nagy örömmel fogadta volna a „jövevényt”, hiszen annak ellenére, hogy tweetjeiben igen szívesen használ smileykat és felkiáltójeleket, most a rendszerint negatív érzésekhez társuló három pontot tette köszöntő üzenete végére: „Welcome Esteban in the team...” – „Üdvözöllek a csapatban, Esteban...”

marciello_ferrari

Visszatérve Sawardhoz, a brit szakember arra is rámutat, hogy Gutierrez tulajdonképpen jó választás a feladatra: „Két szezonnyi tapasztalata van, de így is csak 23 éves. A legjobb eredménye egy 7. hely 2013-ból, az idei éve viszont csalódást keltő volt, bár ő arra hivatkozott, hogy az autó miatt nem mutatkozatott meg a tehetsége. Ez talán igaz is, hiszen a GP2-ben még jobban szerepelt, mint Bianchi.”

 

„Emellett szerződtetése minden bizonnyal segíteni fog a Ferrarinak mint márkának is. Érdemes megemlíteni, hogy 2013-ban, mielőtt még az F1-es csapat élére került, a Ferrari észak-amerikai vezérigazgatója, Marco Mattiacci a luxusautók eladása kapcsán azt mondta, hogy Mexikó a következő Kína.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: