DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ricciardo: Az első győzelem óta másképp gondolkodok

A 2014-ben három győzelmet is arató ausztrál szerint a montreali diadal megváltoztatta gondolkodásmódját, és reméli, kivívta legnagyobb F1-es riválisai tiszteletét, pályán és azon kívül egyaránt.

Az eleinte gyermekbetegségekkel küzdő Red Bull színt hozott a Mercedes által uralt szezonba, és három győzelmet aratott Daniel Ricciardo révén. Bár önerőből sosem tudott az ezüstnyilak elé kerülni, teljesítményének értékét jól mutatja, hogy mindig ő volt az, aki kihasználta a bajnokságért harcolók hibáit. Az ausztrál az Autosport-nak adott interjújában emlékezett vissza a 2014-es évre.

„Jól akartam teljesíteni és megmutatni a csapatnak, hogy tudok harcolni Sebastian ellen, de a Red Bull azt várta, hogy nagyobb lesz rajtam a nyomás, így elég sokat levettek rólam. Azt gondoltam, hogy a nyomás Sebastianon van, hiszen neki kellett hoznia az eredményeket, és senki sem várta tőlem, hogy jól teljesíthetek, ami könnyebbé tette a dolgokat számomra” – nyilatkozott Ricciardo arról, hogyan sikerült vezető szerepet kiharcolnia a csapatban.



A 25 éves pilóta kifejtette, nem a tanulás volt az elsődleges célja első red bullos szezonjában. „Nem mondanám, hogy tanultam volna tőle, de mindent próbáltam elsajátítani, amit csak lehetett. Számomra az volt a fontos, hogy a dolgok rendben haladjanak, hogy a hétvégéim a terv szerint  menjenek. Mindig hittem benne, hogy ha összejönnek a dolgok és tökéletes kört tudok futni, akkor harcolhatok vele.”

„Azt hiszem, a gumikezelésben jobbnak bizonyultam, hiszen a használt abroncsokon is tartani tudtam a tempómat. Nem igazán tudom, miért volt így, viszont nagyon érzékeny vagyok a változásokra: amikor érzem, hogy csúszkálok, visszaveszek, ahol kell. Úgy vélem, az előző években is hasonlóan csinálta, csak akkor még nem volt olyan nagy hatási, mint idén. Ez lehet az egyik oka, de az autóban is nagyon otthon éreztem magam. Mindenkinek nehéz volt vezetnie őket, talán én kevésbé találtam annak…”

Az ausztrál természetesen kitért arra is, milyen volt az első diadala júniusban, a Kanadai Nagydíjon. „Határozottan változtatott a gondolkodásomon, és egy kicsit olyan volt, mint Melbourne, ahol először álltam dobogóra (mielőtt kizárták – szerk.). Azt éreztem, hogy tényleg meg tudom csinálni, majd Kanada után azt mondtam magamnak: igen, meg tudom csinálni! Két körrel a vége előtt vettem át a vezetést, a pulzusom meredeken emelkedett, és csak egyetlen kérdés járt a fejemben: tudok továbbra is okosan vezetni, megvan mindenem, ami ehhez kell? Nyilvánvalóan megvolt, és ezután sokkal kényelmesebben fogadtam az elém táruló lehetőségeket.”

Ricciardo azonban nem csak eredményeket akart elérni a Red Bullnál, hanem a pályán kívülre is koncentrált: „Az eredmények mellett fontos volt számomra, hogy tiszteletet vívjak ki a legjobb versenyzőktől. Úgy gondolom, idén én is beléptem ebbe a csoportba, Valtterivel együtt, hiszen elég jól teljesítettünk ebben az évben. Ha most megkérdeznék a csapatvezetőket, ki is az a Daniel Ricciardo, már tudni fogják, ki vagyok…” – mondta sejtelmesen a jövőre csapata első számú versenyzőjévé avanzsáló perthi versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: