DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

James Key: Jövőre szebbek lesznek az autók

A Toro Rosso technikai igazgatója szerint 2015-ben vonzóbbak lesznek az F1-es autók, annak ellenére, hogy ismét sok munkaórát követelnek a módosított szabályok miatt.

2014 elején igencsak hangos volt a paddock az új autók kinézetét ócsároló véleményektől, év végére azonban legkevésbé az ormányos járgányok szolgáltatták a beszédtémát. Jövőre mégis megszabadulunk a szabályértelmezés kiskapuja teremtette ormótlan konstrukcióktól, és James Key, a Toro Rosso technikai igazgatója is úgy véli, sokkal szebbek lesznek a 2015-ös modellek.

„Csinosabban lesznek, és minden bizonnyal érzékenyebbek is, valamint robosztusabbak a becsapódások ellen. Nincs semmi baj a jelenlegi koncepciókkal, de ha használni szeretnéd az autó orrát, akkor valószínűleg annak az egész hosszát kell majd. Az új szabályok lehetővé teszik, és valóban ez a célkitűzés” – idézi Key-t a crash.net.



„Egyszer eljön a pont, – és nem akarok túlzottan elmerülni a részletekben – amikor sok tervezési filozófiát látunk, és a csapatok gyorsan csapnak át egyikről a másikra, attól függően, mit lehet elérni vele. Ennek köszönhetőek a változatos megközelítések, de biztosan felismerhetőbbek lesznek.”

Amíg az orrkialakítás kulcsfontosságú részét képezi a 2015-ös szabálykönyvnek, az autó többi része az összességében mutatott teljesítmény által lesz megvizsgálva. Key úgy véli, hogy az új Toro Rosso jobb lesz elődjénél, a kötelezően elvégzendő módosítások mellett is. „Kicsit más irányban haladtunk a fejlesztésekkel, de mivel a szabályok még nagyon újak, ezért talán az első szárnyat illetően találhatunk egy kis tempót.”

„Habár az orrkúpok csúnyák voltak ebben az évben, azért voltak ilyen stílusban kialakítva, mert ki szerettük volna használni az előrenyúló rész melletti helyet. Nos, most ezt kell módosítani, és mindazokat a hátrébb lévő területeket, amelyet ez befolyásolt korábban. Ez mindenképp változásokat fog hozni” – vélekedett a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: