DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton, Alonso, Ricciardo – 2014 legjobbjai a csapatfőnökök szerint

Az Autosport magazin a szokásokhoz híven az idei év végén is megszavaztatta az F1-es csapatfőnököket arról, szerintük ki volt idén a tíz legjobb pilóta a mezőnyben. Nem meglepő módon ebben a szubjektív elbírálásban is Lewis Hamilton nyert, mögötte viszont alaposan felborult a sorrend a vb-tabellához képest.

Az említett szavazáson Christian Horner (Red Bull), Toto Wolff (Mercedes), Federico Gastaldi (Lotus), Marco Mattiacci (Ferrari), Eric Boullier (McLaren), Vijay Mallya (Force India), Monisha Kaltenborn (Sauber), Franz Tost (Toro Rosso), Claire Williams (Williams) és Graeme Lowdon (Marussia) vett részt, a Caterhamet ezúttal a sűrű tulajdonosváltásra hivatkozva hagyta ki a szórásból az Autosport magazin.

Mindegyik fent említett csapatfőnök egy saját top10-es listát állított össze, és az általuk megnevezett pilóták az F1-es nagydíjakon megszokott pontozásnak megfelelően kaptak pontokat (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).

A maximálisan megszerezhető pontszám így 250 pont lett volna, míg Lewis Hamilton 194 ponttal nyerte meg a szavazást, azaz voltak néhányan, akik kimagasló teljesítménye és vb-címe ellenére sem őt látták a 2014-es év legjobbjának, még ha a többség így is vélekedett.



Ami némileg talán meglepő, hogy Hamilton mögött a 2. helyen nem mercedeses csapattársa, az őt az utolsó futamig üldöző Nico Rosberg, és nem is a Red Bull-lal három győzelmet is szerző Daniel Ricciardo lett a csapatfőnökök elbírálásában, hanem az a Fernando Alonso, aki a Ferrari idei harmatgyenge formája ellenére a 6. helyen végzett az egyéni pontversenyben, majd háromszor annyi pontot gyűjtve az út során, mint szintén világbajnok csapattársa, Kimi Raikkönen.

A szavazás 3. helyén Ricciardo végzett, míg Rosberg elé még a Williamsszel brillírozó Valtteri Bottas is befért a 4. helyre. A Williams másik pilótája, Felipe Massa lett az 6., míg az évnek még címvédőként nekivágó Sebastian Vettel ezen a listán is csak a 7. helyen szerénykedik. A Suzukában sajnálatos sérülést szenvedő Jules Bianchi is felfért a listára, őt a 8. helyen jegyezték, amit elsősorban alighanem monacói teljesítményének köszönhet, ott szerezte meg ugyanis a Marussia első F1-es pontjait.

Jenson Button mclarenes erőfeszítései ezúttal egy 9. helyet értek a csapatfőnököknél, míg a Toro Rosso újonca, Danyiil Kvjat a 10. helyre ért fel. 

A szavazás anonim, titkos módon zajlott, így minden csapatfőnök lehetett őszinte, nem kellett tartania saját pilótáinak sértődésétől.

A 2014-es év 10 legjobb F1-es versenyzője a csapatfőnökök szerint:

1.  Lewis Hamilton 194 pont
2.  Fernando Alonso  155 pont
3.  Daniel Ricciardo 135 pont
4.  Valtteri Bottas  119 pont
5.  Nico Rosberg 115 pont
6.  Felipe Massa  55 pont
7.  Sebastian Vettel 53 pont
8.  Jules Bianchi 44 pont
9.  Jenson Button 40 pont
10.  Danyiil Kvjat 28 pont 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: