DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton: A mélypont volt a fordulópont

A 2014-es F1-es Belga Nagydíjról elsőre mindenkinek az ugorhat be, hogy ez a verseny jelentette a mélypontot Lewis Hamilton számára. A csapattársával történt ütközés után ekkor nőtt a legnagyobbra hátránya az összetettben, ám elmondása szerint a mélypont egyben a fordulópontot is jelentette, aminek köszönhetően a végén ő lett a világbajnok.

Ami mindenképp szembeötlő az idei szezon vb-címért folytatott csatájának alakulását visszanézve, és ami Lewis Hamilton klasszisát dicséri, hogy ahányszor a brit igazán nagy slamasztikába került az év folyamán, és ahányszor csak reménytelennek tűnő helyzetben találta magát a vb-cím szempontjából, a következő versenyen egyből győzelemmel tudott válaszolni Nico Rosbergnek.

Borzalmasabban nem is indulhatott volna a szezon Hamilton számára, hiszen az Ausztrál Nagydíjon azok után, hogy megszerezte az év első pole-pozícióját, a verseny második körében technikai probléma miatt kiállni kényszerült. Gyorsabb volt azon a hétvégén a Mercedes másik pilótájánál, Nico Rosbergnél, mégis rögtön 25 pont hátrányba került vele szemben a pontversenyben – rémálomszerű indítás.



Mi volt erre Lewis válasza? Ösztönösen még nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, és a következő négy versenyt megnyerte, 25 pontos hátrányából szívós munkával 3 pont előnyt faragva. Kanadában azonban megint egy technikai hiba miatti kiesés szólt közbe a számára, majd Ausztriában Rosberg tudott nyerni, így Hamilton újból tetemes, 29 pontos lemaradásban találta magát a bajnoki versenyfutásban.

A válasz ezúttal sem váratott magára: a soron következő Brit Nagydíjat megnyerte hazai közönsége előtt, miközben ez alkalommal Rosberggel babrált ki a technika ördöge, így a 29 pont hátrány egyből 4 pontra csappant. Spába érkezve 11 pont volt a német előnye brit csapattársával szemben, és ekkor került sor arra az emlékezetes ütközésre, melynek folytán Hamilton végül kiesett a versenyből. Rosberg a 2. helyen ért célba, ezzel a különbség kettejük között újra 29 pontra duzzadt.

Újabb mélypont, újabb mélyütés Hamiltonnak, és egy újabb olyan válasz tőle, amivel egyértelművé tette, igazi bajnokösztöneinél fogva számára a legnagyobb mélypontok nem jelentenek mást, csupán egy jelzést, hogy még tovább kell növelni a csapásszámot. A következő öt nagydíjat megnyerte, amivel megalapozta második vb-címének megszerzését. Saját elmondása szerint is a spái mélypont jelentette az idei év fordulópontját számára. 

„Természetesen Spa volt az, az a verseny volt a fordulópont. Az, hogy Ausztráliában, az év első versenyén, a sok-sok téli felkészülési munka után nem láttuk meg a kockás zászlót, nagy pofon volt, de én és a körülöttem levő srácok csak tovább hajtottunk, és minden problémán keményen átküzdöttük magunkat – mindig közel maradva egymáshoz, és növelve egymásban a harci szellemet. Aztán, amikor Spában ismét bajba kerültünk, onnantól egy ’élet vagy halál’ taktikával álltunk rajthoz minden versenyen” – idézi az autosport.com Hamilton szavait. Láttuk, működött. Hamilton él és virul, és ma már kétszeres világbajnokként tengeti napjait. A riválisok meg aggódhatnak, mikor lesz legközelebb balszerencsés futama a britnek, mert tudják, mi vár rájuk a következő hétvégéken…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: