DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Nő a nőuralom: Susie Wolff lesz 2015-ben a Williams tesztpilótája

Felipe Nasr távozásával szabaddá vált a hivatalos tesztpilótai pozíció a Williams F1-es alakulatánál, amely a mai napon be is jelentette eddigi fejlesztőpilótája, Susie Wolff előléptetését a fontos posztra. A hölgypilóta két pénteki szabadedzésen és két tesztnapon is vezetheti majd az FW37-est jövőre.

A Mercedes-cspatfőnök Toto Wolff feleségeként is ismert Susie már az elmúlt három évet is a Williams kötelékében töltötte el, mint fejlesztőpilóta, ám most eggyel előrébb lép a rangsorban, és 2015-ben immár a grove-iak hivatalos tesztpilótájaként fog tevékenykedni. Innen már csak egy lépcső a főállású pilótai szerep, amellyel néhány éven belül akár Bernie Ecclestone álma is valóra válhat, és Susie személyében talán belátható időn belül lehet női versenyző az F1-ben.



Egyelőre azonban be kell érnie Wolffnak a tesztpilótai szereppel, amelynek keretében a jövő évi FW37-es, és az azutáni évre megépítendő FW38-as fejlesztésében vállal majd kulcsszerepet, a két főállású pilótával, Felipe Massával és Valtteri Bottasszal együttműködve. Susie egyébként már idén is pályára gördülhetett a Williams volánjánál két szabadedzésen, és ezzel két évtized után ő lett az első női versenyző, aki nagydíjhétvége keretében vezethetett F1-es autót.

„Ez egy újabb lépés számomra a jó irányba” – kommentálta az örömteli bejelentést csapata sajtóközleményében a pilóta. „Örülök, hogy a Williams értékelte a fejlődésemet, a sok-sok kemény munkát, és örülök, hogy a teljesítmény az, ami számít. A csapat egy nagyon izgalmas szakaszhoz ért el a történetében, és 2015-nek fantasztikus érzésekkel vágunk neki. Büszke vagyok, hogy a csapat tagja lehetek. Arra fogom használni a pozíciómat, hogy szorosan együttdolgozzak Felipével és Valtterivel annak érdekében, hogy az FW37 az FW36 által mutatott erős teljesítmény alapjaira épüljön” – fogalmazott Susie Wolff. 

Természetesen a Williams istálló helyettes csapatfőnöke, Claire Williams is örömét fejezte ki a bejelentés kapcsán az F1 történetének talán első olyan sajtóközleményében, amiben kizárólag nők szólaltak meg. „Örülünk, hogy Susie a következő szezonban is velünk folytatja a munkát ebben az új szerepkörben. Ő folyamatosan lenyűgöz minket az erős technikai tudásbázisával, a visszajelzésekkel, amiket ad, valamint az autóban és a szimulátorban mutatott teljesítményével. 2012 áprilisa óta, amióta a csapatunknál van, folyamatosan növelte a volánnál töltött órái számát, és a kinevezése hivatalos tesztpilótaként egy természetes előléptetés. 2015-re egy nagyon erős és stabil pilótafelállásunk van, és ez kulcs lesz ahhoz, hogy megfelelő módon tudjunk építeni a pozitívan zárult 2014-es szezonra” – zárta nyilatkozatát Claire Williams. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: