DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ezért rúgta ki a Ferrari Marco Mattiaccit

Egy a Ferrari dolgozóinak küldött levélből kiderül, hogy miért váltott csapatfőnököt bő fél év alatt másodszor is a Scuderia. Nem az F1-es eredmények hiánya volt a probléma, hanem valami egészen más.

Meglepte a Formula-1 világát, hogy a Ferrari mindössze hét hónap után megvált tavasszal kinevezett csapatfőnökétől, Marco Mattiaccitól, pedig a közvélemény egyre jobban kezdte elfogadni az új vezért, akinek irányítása alatt megkezdődött a Scuderia nagy átalakítása – hogy mást ne mondjunk, sikeresen szerződtette Sebastian Vettelt, de technikai téren is komoly változtatásokat eszközölt. Mattiacci bátor nyilatkozatokat tett, szembeszállt a Mercedesszel és a sportág vezetésével is, és bár az eredmények elmaradtak, úgy tűnt, hogy jó irányba indult el a Ferrari.

Mattiacci



Az Autosport magazin birtokába került egy levél, melyet a Ferrari új elnöke, Sergio Marchionne küldött az istálló alkalmazottainak, s ebből kiderül, hogy nem az idei gyenge eredmények, s nem is az átalakítás miatt kellett távoznia az olasz szakembernek az istálló éléről. Mattiacci személyisége volt az, ami nem felelt meg Marchionnénak, s a csapatvezető elküldésének legfontosabb okai közt szerepelt az is, hogy nem volt közeli kapcsolatban Bernie Ecclestone-nal.

A korábbi Ferrari-vezetők ugyanis rendre jó viszonyt ápoltak a Formula-1-ben még mindig hatalmas befolyással bíró milliárdossal, Mattiacci viszont nyíltan kritizálta őt több ízben is, s a feltételezések szerint ez árthatott volna a Ferrari kivételes helyzetének. Hogy ez probléma volt, azt Marchionne egyértelművé is tette levelében: „Teljes mértékben elkötelezett vagyok aziránt, hogy a Ferrari megtartsa befolyásos pozícióját a Formula-1 irányításában.”

mattiacci2_d

Az új csapatfőnök, Maurizio Arrivabene viszont nagyon közelről ismeri Ecclestone-t, és jó kapcsolatban is van vele, hiszen a Philip Morrisnál, illetve a Marlborónál betöltött szerepe által hosszú időn át az F1-guru szövetségese volt. Arrivabene ráadásul éveken át az F1-bizottság tagja volt, azaz pontosan tudja, hogy működnek a dolgok a sportág irányításában, és hogy kell azt a Ferrari számára megfelelő irányba befolyásolni.

Marchionne emellett úgy véli, hogy a csapaton belüli viszonyok szempontjából is jobban jár a Ferrari Arrivabenével, mint az előző vezetővel, ahogy azt a levélben egyértelművé is tette: „Mind tudjuk, mennyire fontos az egészséges csapatszellem, különösen manapság. Ez a szellemiség csak olyan emberektől jöhet, akik erősen hisznek ugyanabban a projektben, és készek rá, hogy osztozzanak az elkötelezettségen, az áldozatokon és az eredményeken is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: