DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Rosbergé lett a legtöbb pole, de a leggyorsabb körök királya Hamilton

Bár 11 rajtelsőségével Nico Rosberg vitte az F1-ben idén bevezetett pole-pozíciós trófeát, Lewis Hamilton kapta a legtöbb versenyben futott leggyorsabb körért járó DHL-díjat.

Pontok csak a helyezésekért járnak, de egy-egy külön trófeával díjazzák azokat a versenyzőket is, akik pole-pozícióból és leggyorsabb körből a legtöbbet gyűjtik össze. Az időmérők királya Nico Rosberg volt idén, 11-7 arányban megverte Lewis Hamiltont, versenyeken azonban már a brit dominált, nem csupán a győzelmek, hanem a leggyorsabb körök számában is. Ezekből 7-et gyűjtött össze, míg Rosberg 5-öt.



Hamilton pályafutása során először vihette haza a DHL-díjat, amelyet 2007 óta osztanak ki: korábban Kimi Raikkönen (2007, 2008), Sebastian Vettel (2009, 2012, 2013), Fernando Alonso (2010), valamint Mark Webber (2011) gyűjtötték össze a legtöbb leggyorsabb kört, a csúcsot Raikkönen tartja, aki 2008-ban 18 verseny alatt 10-et szerzett belőle.

Érdekes statisztika, hogy míg idén a Mercedes 19 verseny alatt 18 pole-pozíciót és 16 futamgyőzelmet szerzett, a leggyorsabb kört csak 12-szer állították fel. Ennek oka, hogy az a versenyző, aki a futam utolsó köreiben rövid etapra lágyabb gumikat tesz fel, kiemelkedő köridőt futhat, akár a normál körülmények között befoghatatlan Mercedesnél is jobbat. Így szerepelhet a leggyorsabb körösök közt Sebastian Vettel (2), Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Felipe Massa, de még Sergio Perez és Kimi Raikkönen neve is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: