DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Maurizio Arrivabene a Ferrari új csapatfőnöke

A Ferrari nem várt sokat a szezon végén: csupán néhány hónap tevékenykedés után menesztette az F1-es csapat éléről Marco Mattiaccit, akinek a helyét a Marlborótól érkező Maurizio Arrivabene veszi át.

Marco Mattiacci csak idén áprilisban, a Kínai Nagydíjon érkezett a csapathoz Stefano Domenicali helyére, és mivel az észak-amerikai autóeladások felelőseként nem sok tapasztalata volt az F1-ben, Luca di Montezemolo igyekezett őt segíteni irányítása első hónapjaiban. Igen ám, de idő közben az új csapatfőnök felett is megváltoztak az erőviszonyok, hiszen ősszel Montezemolo távozott a Ferrari éléről. Hogy mindig is átmeneti megoldásként tekintettek-e Mattiaccira vagy az új vezetőségnek másak az elképzelései, azt nem tudni, az viszont biztos, hogy Sergio Marcchione nem vesztegette az időt, és a 2014-es F1-es szezonzárót követő napon bejelentette, hogy Maurizio Arrivabene veszi át az istálló irányítását.

Arrivabene neve néhány nappal ezelőtt merült fel lehetséges utódként, amiról a Formula.hu is első kézből értesült Abu Dhabiban, s a híresztelések nem is voltak alaptalanok. Az 57 éves üzletember 1997 óta áll kapcsolatban a Ferrarival a Phillip Morris, illetve a hozzá tartozó Marlboro révén, amely dohánymárka az F1-es hirdetési tilalom ellenére is szoros együttműködésben áll az istállóval. Az évek során különféle posztokat töltött be a Phillip Morrisnál, míg 2011-ben kinevezték a cég alelnökévé. Emellett a Juventus labdarúgó csapatának vezetőségében is ténykedik.

Maurizio_Arrivabene_scuderia-ferrari-f1-2015



„Azért döntöttünk Maurizio Arrivabene kinevezése mellett, mert a Scuderia és a Formula-1 ezen történelmi fontosságú pillanatában olyan személyre van szükségünk, aki átlátja nem csak a Ferrari, de a sport irányítási mechanizmusait is” - jelentette be a Ferrari elnöke.

„Maurizio különleges tudással rendelkezik. Évek óta rendkívül közel áll a Scuderiához, és az F1 Bizottság tagjaként nagyon is tisztában van vele, hogy milyen kihívásokkal állunk szemben. Ezalatt folyamatosan innovatív ötletekkel állt elő, amelyek a Formula-1 újjáélesztését célozzák. Menedzseri tapasztalatát egy összetett és szigorúan szabályozott piacon szerezte, ami itt nagy fontossággal bír majd, hiszen ez segíti majd őt abban, hogy irányítsa és motiválja a csapatot. Örömmel tölt el, hogy őt tudhatom a versenyzési tevékenységeink élén.”

„Egyúttal szeretnénk megköszönni Marco Mattiaccinak a Ferrarinál töltött 15 éves szolgálatát, és minden jót kívánunk neki a jövőben.”

Mattiacciról az elmúlt hetekben elterjedt, hogy nem kezelte megfelelően a Fernando Alonso távozása körüli helyzetet, s hozzáállása nem imponált különösebben a felső vezetésnek. Marchionne szavai pedig azt sejtetik, hogy Mattiacci a félresikerült, hét hónapon át tartó F1-es kiruccanás után végleg megszakítja kapcsolatát a Ferrarival.

Dppi_00114015_665

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: