DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Massa: Nehéz időkön mentünk át, de még mindig itt vagyunk

A sors néha produkál furcsa helyzeteket, és az élet úgy hozta, hogy 2008 után ismételten Felipe Massa asszisztált Lewis Hamilton világbajnoki címéhez. A brazilnak a vb-címre ezúttal nem, de az utolsó futam megnyerésére volt esélye, és volt pont, amikor úgy érezte, el tudja kapni a britet.

Felipe Massa a 2014-es szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj egyik legkellemesebb meglepetését okozta azzal, hogy az idény során először tudta úgy igazán, az utolsó körökig megkergetni a Mercedes immár kétszeres világbajnokát, Lewis Hamiltont a győzelemért folyó harcban.

A Williams kis brazilja a 4. helyről kezdte meg a versenyt, ám csapattársa, Valtteri Bottas gyengébben sikerült rajtjának köszönhetően egyből feljött a két Mercedes mögé, a 3. helyre. Ezt követően végig lőtávon belül tudott maradni Hamiltonhoz és Rosberghez képest, majd miután utóbbi pilóta autójában technikai problémák jelentkeztek, megelőzte a németet, és feljött a 2. helyre.

Hamilton utolsó bokszkiállása után a vezetést is átvette, és volt idő, amikor 15 másodperccel vezetett a brit előtt, de tudvalevő volt, hogy neki egyszer még ki kell állnia a bokszba friss abroncsokért. Amikor ezt megtette, 11 másodperc volt az előnye, és nagyjából ugyanekkora hátránnyal tért vissza a kerékcserét követően a pályára. Alig több mint 10 kör volt még hátra, és Massa minden mindegy alapon kezdett el támadni az új szuperlágy abroncsokon. Három körrel a leintés előtt már csak három másodperc volt a lemaradása Hamiltonnal szemben, ám ekkor az ő abroncsai is veszítettek teljesítőképességükből, így a legvégén már nem tudott nyomást gyakorolni a britre. Pedig, mint mondja, volt idő, amikor komolyan hitt a győzelemben.



„Nem számítottam erre, hogy ilyen jó lesz a tempóm. Megpróbáltuk, de Lewis egy kicsit túl messze volt. Amikor 10 kör volt hátra, azt mondtam magamban: ’ha a gumik a végéig így maradnak, akkor meg tudom nyerni a versenyt’. De a végén a gumik kicsit elkezdtek kopni. Az utolsó négy körben már nem tudtam úgy közeledni hozzá, ahogy előtte. Nagyon akartam ezt a győzelmet, de a lényeg, hogy közel voltunk hozzá, és ez remélhetőleg csak a kezdet a jövő évre” – tekintett pozitívan a 2015-ös évad elé Massa, mielőtt hozzátette: 

„Fantasztikus érzés részese lenni ennek a csapatnak. Olyan jó volt most látni, hogy képesek lehetünk versenyt nyerni, mi is tudunk a győzelemért harcolni. Olyan nehéz időkön mentünk át, amik olyan sokáig tartottak, és mégis még mindig itt vagyunk, megvan rá a lehetőségünk, hogy a győzelemért harcoljunk, és ez büszkévé, boldoggá és motiválttá tesz, hogy még keményebben dolgozzak mindennap” – zárta a mondandóját az elpusztíthatatlan kis brazil, akit sokan ezerszer leírtak már (sajnálatos sérülése, vagy épp a sikertelen ferraris időszak után, ahol el volt nyomva Fernando Alonso mellett), de ő tegnap ezeregyedszer is bebizonyította, hogy még mindig helye van a legjobbak között. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: