DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton nyert, Rosberg autója elromlott

Lewis Hamilton győzelemmel szerezte meg karrierje második világbajnoki címét, Rosberget cserbenhagyta az autója. Parádézott a Williams az F1-es szezonzárón, Massa 2., Bottas 3. lett.

A világbajnoki cím sorsa tulajdonképpen már az Abu Dhabi Nagydíj rajtjánál eldőlt: Nico Rosberg autója lassan indult el, így visszaesett csapattársa mögé, és ezt követően egyetlen pillanatig sem volt olyan helyzetben, hogy bármi másban bízhatott volna, mint abban, hogy Hamilton autója esetlegesen meghibásodik.

A technika ördöge azonban nem a britet, hanem Rosberget érte utol: az első kerékcserét követően az ERS meghibásodott a 6-os rajtszámú Mercedesben, Rosberg egyre visszább és visszább esett, és már csak a csodában bízhatott. Ez nem történt meg, Hamilton végül megnyerte a futamot, Rosberg pedig a pontszerzők közül is kiesett, de csapata azon kérésének, hogy álljon ki a futamból, nem tett eleget, a pályán szerette volna befejezni a szezont.

rosberg_abu



Hamilton így sem maradt ellenfél nélkül, Felipe Massa ugyanis nagyon erős tempót mutatott az egész versenyen, középső etapját kissé elnyújtva szuperlágyakon kergette meg a végén a világbajnoki cím felé tartó britet, ám az utolsó másodperceket nem tudta ledolgozni. Így is szezonbéli legjobb eredményét érte el a brazil, a Williams pedig nagy fölénnyel zárt a konstruktőri bajnokság harmadik helyén a Ferrari és a McLaren előtt.

A futamon harmadikként Massa csapattársa, Valtteri Bottas futott be, aki ezzel bebiztosította az egyéni bajnokság negyedik helyét Hamilton, Rosberg és Ricciardo mögött. Negyedik lett az összetettben előtte végző ausztrál, majd következett a futam során Alonsóval és Vettellel is megküzdő Button, aki fánkokat rajzolva búcsúzott a szezontól, és talán a Formula-1-től is.

abu_pod

A két Force India is remekül zárta az évet, a sima Q2-es kiesés utáni 6-7. hely azt jelentette, hogy mindketten befértek az első tízbe a bajnoki összetettben – a csapat történetében először. Perez a duplázásnak köszönhetően előzte meg Magnussent és Raikkönent, ez volt az egyetlen hely, ahol a dupla pontok befolyásolták a végeredményt. Vettel egy 8., Alonso egy 9. hellyel búcsúzott csapatától, Raikkönen pedig 10. lett, így karrierje 12. évében először fordult elő vele, hogy a legjobb tízen kívül zárt egy szezont.

1. Lewis Hamilton Mercedes
2. Felipe Massa Williams-Mercedes
3. Valtteri Bottas Williams-Mercedes
4. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault
5. Jenson Button McLaren-Mercedes
6. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes
7. Sergio Perez Force India-Mercedes
8. Sebastian Vettel Red Bull-Renault
9. Fernando Alonso Ferrari
10. Kimi Raikkönen Ferrari
11. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes
12. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault
13. Romain Grosjean Lotus-Renault
14. Nico Rosberg Mercedes
15. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari
16. Adrian Sutil Sauber-Ferrari
17. Will Stevens Caterham-Renault
- Kamui Kobayashi Caterham-Renault
- Pastor Maldonado Lotus-Renault
- Danyiil Kvjat Toro Rosso-Renault
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: