DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rosberg: Befolyásolhatom Lewis versenyét

Mi mást is tehetne, optimistán tekint a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj elé Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája, akinek 17 pont hátrányt kellene ledolgoznia csapattársával, Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki címért.

Rosberg hiába nyer, ha Hamilton bejön mögötte a második helyen, akkor a brit a bajnok. Nicónak tehát látszólag nem a saját kezében van a sorsa, de ő töretlenül hisz abban, hogy igenis kihatással tud lenni az egész verseny alakulására, beleértve csapattársa versenyét is. Minderre a legutóbbi, Brazil Nagydíjat tartja a legjobb példának.

 

- Nico, hogyan vágsz neki ennek a hétvégének? Vészprogramon leszel ezen a versenyen?

- Egy ilyen hozzáállás nem vezetne sok jóra nekem. Ott akarom folytatni, ahol Brazíliában abbahagytam: győzni akarok. Létfontosságú, hogy megnyerjem a versenyt. Természetesen ez a pillanat jelenti az F1-es pályafutásom csúcspontját, hiszen a bajnoki címért harcolhatok. Ez valóban egy nagyon vagány érzés, hogy itt vagyok, és tudom, hogy még megkaparinthatom a vb-címet. Ez nagyon intenzívvé teszi a következő néhány napot és órát.

 

- Tehát még hiszel benne, hogy megcsinálhatod?

- Igen, hiszek benne. Nagyon optimista vagyok.

 



- Számolsz azzal, hogy a dolgok máshogy fognak történni, mint ahogy eltervezted? A korábbi szezonzárókon hirtelen és drámaian változtak a dolgok, talán most vasárnap is ez fog történni…

- Természetesen mindenre gondol az ember. A sportban sosem lehet biztosra venni semmilyen eredményt. Szóval igen, gondolok erre, de az biztos, hogy egy kis szerencsére is szükségem lesz.

 

- Mi volt a brazíliai győzelmed kulcsa?

- Emeltem a szintemet. Kontrolláltam a tempómat, nem vittem túlzásba azt, és végig megőriztem az előnyömet, soha egy pillanatra sem adva neki (Hamiltonnak) esélyt a támadásra. Ez Austinban nem működött, de Brazíliában igen.

 

- Ezt hogyan tudod véghezvinni: nem adni esélyt egy riválisnak a támadásra?

- Többet kell kihoznod a gumikból, és visszavágni, amikor az ellenfeled kikerül a DRS-zónán kívülre. De ez verseny, itt nincsenek bevett receptek – mindig az adott helyzettől függ minden. Austinban nem voltam felkészülve egy támadásra, de Brazíliában már jobban kezeltem a helyzetet.

 

- Pszichológiai szempontból nézve a dolgot, Lewisnak több veszítenivalója van, mint neked. Ez előny lehet?

- Igen, az. Ő csak veszíthet, én pedig csak nyerhetek. Ez jelentheti a különbséget.

 

- Mennyire zavaró, hogy nem a saját kezedben van a sorsod, nem kontrollálhatod Lewis versenyét, és a többiek segítségére is rá vagy utalva?

- Szerintem befolyásolhatom a versenyét. Ha Brazíliában nem lettem volna így, akkor nem pördült volna meg…

 

- Fekszik neked ez a pálya?

- Ez nem szempont idén. Olyan pályákon nyertem ebben a szezonban, ahol a korábbi években soha nem szerepeltem különösebben jól. Ez a szezon semmiben sem hasonlít az ezt megelőzőekre. Ezzel az autóval és akaraterővel, amim most van, bármelyik pályán képes vagyok győzni.

 

- Ha Lewis tavalyi itteni teljesítményére gondolsz, akkor egyértelműen te vagy előnyben ezen a pályán…

- Igen, ez igaz. Az Abu Dhabi Nagydíj volt tavaly az egyik leggyengébben sikerült versenye.

 

- Próbálod meggyőzni magad, hogy ez is csak egy verseny a sok közül, de lehetséges ez, amikor ekkora a tét?

- Igen, az. Ugyanazokat a cselekvéseket hajtod végre, mint az összes többi versenyen a szezonban, és kizárod azt a tényt, hogy ez a verseny dönt arról, világbajnoki címmel, vagy üres kézzel zárod az évadot.

 

- Nem mindig használod ugyanazokat a beállításokat, mint Lewis. Meg fogod nézni most az ő setupját, hogy kitaláld, milyen stratégiával készül a versenyre?

- Valószínűleg igen, mert ez az a verseny, ahol előnyt kovácsolhatok abból, ha más irányt választok, mint ő. Most vagy soha! Úgyhogy mindenképp vetni fogok egy pillantást az ő beállításaira.   

 

- Van rá esély, hogy ő egyáltalán nem fogja figyelni, hogy te mit csinálsz?

- Nem, de talán az lesz az érzése, hogy nem a jó irányba megyek.

 

- Lewis már számos alkalommal harcolt a vb-címért. Ez előnyt jelenthet neki?

- Nem, nem hinném. Minden szituáció annyira különbözik, hogy semmi értelme összehasonlítani egyiket a másikkal.

 

- Milyen forgatókönyv szerint kellene zajlania az eseményeknek, hogy a magad javára billentsd a mérleg nyelvét. Lefestenéd nekünk a képet?

- Hogyan is tudnám? Hozzatok nekem valakit, aki képes erre, szívesen látnám!

 

- Örülnél, ha Hamilton kiesne? 

- Nem. Vagy, hogy pontosabban fogalmazzak: ha magának okozza a kiesést, az egy más történet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: