DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Felemás napja volt a három újonc F1-esnek

A Lotus ifjú franciája ismét bizonyította tehetségét, a Sauberbe beülő hongkongi túl hevesen kezdett, a Caterhamet vezető britet problémák hátráltatták. Pályán a fiatalok Abu Dhabiban.

Három versenyző számára is nagy nap volt a mai: Esteban Ocon, Adderly Fong és Will Stevens egyaránt ma ülhetett először autóba hivatalos Formula-1-es eseményen. Az F3-as Európa-bajnoki címet szerző Ocon a Lotusszal, a hongkongi Adderly Fong pedig a Sauberrel teljesíthette az első szabadedzést, míg a Marcus Ericsson autóját megöröklő Will Stevens a Caterhambe ülhetett be.

ocon_abu



A Lotust már múlt havi tesztjén is lenyűgöző Ocon azt is elárulta, hogy jövőre a csapat harmadik számú versenyzője lesz, nyilatkozata részletesen itt olvasható. Fongnak természetesen ilyen reményei nem lehetnek, a Kanadában született hongkongi versenyző bevallottan támogatóinak köszönheti a lehetőséget, amiből persze igyekezett a lehető legtöbbet kihozni:

„Ez az autó egészen más, mint a C31, amit Valenciában vezettem” – mondta a nemrég Roy Nissany társaságában a Sauber tavalyelőtti gépét kipróbáló Fong. „Próbáltam a lehető leggyorsabban kihozni a teljesítményt az autóból, de e vezetési stílus miatt időt veszítettem, különösen a hármas szektor lassú kanyarjaiban. Aztán kissé lehiggadtam, és gyorsabb tudtam lenni a kanyarok kijáratain.”

F1_Abu_p10

„Azt hiszem, erre való az első szabadedzés, megtanulni az új autót, megismerni a csapat operatív módszereit. Az elején kissé zavaró volt a sok gomb, de az első etap után elkezdesz lenyugodni... Nagyszerű érzés volt magam előtt látni azokat a versenyzőket, akiket rendszerint a tévében nézek, kiváltság, hogy itt lehetek, fantasztikus élmény volt számomra” – zárta szavait Fong.

A tempót kissé nehezen találó Stevens, akit délelőtt műszaki probléma hátráltatott, így értékelte a napot: „Nagyon régóta vártam ezt a napot. Nem kezdődött olyan jól, mint reméltem volna, hiszen egy kisebb technikai probléma miatt az installációs kör után ki kellett szállnom az autóból. A csapat szerencsére jó munkát végzett, és gyorsan megoldották, így a nap hátralévő részében arra koncentrálhattam, hogy minél jobb legyen a tapadás, és a lehető legtöbb kört tegyem meg.”

stevens_tw

„Délután már sokkal jobban éreztem magam, de még kemény munka vár ránk, át kell nézni a begyűjtött adatokat, hogy holnap felkészülten hajthassak a pályára. Eddig elégedett vagyok a hétvégével, és bár nyilván nagyon sokat kell most tanulnom, készen állok a kihívásra. Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy hittek a csapatban, és eljuttattak ide minket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: