DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso: Tavaly merültek fel az első kételyeim

Fernando Alonso a Ferraritól való távozásának hivatalos bejelentésére reagálva elárulta, szeptemberben közölte először az F1-es csapatával, hogy nem akar tovább velük maradni. Pedig addigra már a 2019-ig történő szerződéshosszabbítás is szóba került.

A spanyol mindössze egy órával a Ferrari közleménye után hivatalos volt az Abu Dhabi Nagydíj sajtótájékoztatójára is, ahol részletesebben kifejthette érzéseit. Elmondása szerint más 2013-ban elkezdett megrendülni a bizalma a csapat sikerességében - és a távozásáról szóló első hírek tényleg a tavalyi Magyar Nagydíj körül merültek fel -, ám az új szabályok is szerepet játszottak abban, hogy még az idei évet is bepróbálta a maranellóiakkal.

„Szeptemberben kifejeztem ezen szándékomat a csapatnak, akik igazán megértőek és segítőkészek voltak, hiszen két év még hátravolt a szerződésemből. Tudomásul vették az álláspontom, és megegyeztünk, hogy mindkét fél számára ez lesz a legjobb döntés, és talán a jövőben mindketten előkelőbb helyezésekért harcolhatunk” - mesélte Alonso.

Dppi_00114019_079



„Nem volt egy bizonyos pont, ami után meghoztam volna ezt a döntést. Először a tavalyi évben merültek fel bennem kételyek, de tudtam, hogy nagy szabályváltozások érkeznek, ezért azt láttam a legjobbnak, ha megvárom, hogyan is fog alakulni a 2014-es turbókorszak a Ferrari számára. Nagyon jó kapcsolatot ápoltam Montezemolo elnökkel, akivel minden héten beszéltünk, és egyetértettünk abban, hogy ha idén sem leszünk versenyképesek, akkor más lehetőségeket is mérlegelhetek. Aztán amikor eljött a nyári szünet, úgy éreztem, hogy le kell ülnök az elnökkel, és közölni, hogy ha a csapat számára ez nem jelent gondot, akkor szeretnék távozni.”

A spanyol szerződése eredetileg a 2016-os szezon végéig szólt, és most azt is felfedte, hogy az év elején a csapat szerette volna még hosszabb időre magához láncolni őt.

„Sokféle dolog zajlott az év során, az első hónapokban még az is felmerült, hogy tovább hosszabbítjuk a szerződésemet, azt hiszem egészen 2019-ig. De aztán ahogy telt az idő, néhány dologgal talán nem értettem egyet a csapat működésében. Boldognak, motiváltnak kell lennem, szeretnem kell azt, amit csinálok, de szeptemberben azt éreztem, hogy ez nem valósul meg. Ekkor még semmilyen megállapodásom nem volt senki mással, ekkor kezdtem csak el más opciók után nézni, és bízom benne, hogy jól döntöttem.”

Dppi_00114021_026

Persze nem sokakban van már kétség azt illetően, hogy Alonso a McLarennél fog kikötni, és a hírek szerint már a csapatnál sem az ő leigazolása jelenti a fő dilemmát, hanem az, hogy kit ültessenek mellé a másik autóba a jelenlegi versenyzők közül.

Komikus pillanatokat idézett elő, amikor megkérdezték a spanyoltól, hogy ha lehetősége lenne kiválasztani jövő évi csapattársát, Jenson Button mellett döntene-e. A sajtótájékoztatón Button éppen mellette ült, és a már kezdetben is nevetést kiváltó kérdés hatására meredt szemekkel Alonso felé fordult, választ követelve kollegájától. A spanyol habozott, amire a brit csak így felelt: „jól gondold meg”, majd hosszas másodpercek lepergése után a kétszeres bajnok zavartan csak ennyi nyögött ki: „Még nem tudom, hogy hol leszek, szóval... majd meglátjuk.” Persze ezen szavait már senki nem vette komolyan.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: