DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Webber: A mai Formula-1 nem verseny

Hímes tojásként kezelendő autók, Ecclestone kijelentései, Verstappen, versenyeket író gumik, DRS, fizetős versenyzők – felsorolni is nehéz, mi minden bosszantja Mark Webbert az F1-ben. Most kiöntötte szívét.

Az ausztrál versenyző 12 évet húzott le a Formula-1-ben, amely során 9 futamgyőzelmet szerzett a Red Bull-lal. Jelenleg a Hosszútávú Világbajnokságon, a Le Mans-i 24 órást is magába foglaló WEC-n versenyez, épp a 2014-es technológiai váltás előtt távozott. Személy szerint nem is bánja az időzítést.

A 38 éves versenyzőt az osztrák Salzburger Nachrichten eredetileg a hétvégi, Abu Dhabiban zajló csata kimeneteléről kérdezte. Webber elmondta, a többséghez hasonlóan Hamiltont tartja a favoritnak, aki mindig erős volt a Yas Marina versenypályán, azután viszont hozzátette: „Azt kell mondanom, pillanatnyilag vannak fontosabb dolgok is a Formula-1-ben. Az állapotáról beszélek, az egész sport jólétéről.”

Webber elszomorítják a Formula-1-ről érkező hírek


Egy példát is felhozott korábbi versenytársa, Kimi Raikkönen személyében. „Nézzék csak meg Kimit. Ez nem versenyzés. Ha keményen, a határon lehetne vezetni az autókat, ő ott lenne. Egy gyors kör a másik után. Teljes mértékben frusztrált. Bernie Ecclestone kijelentését is igencsak érdekesnek tartottam, aki azt mondta, nincs szükség a fiatalabb közönségre.”

„Abban sem vagyok biztos, hogy az emberek 400 eurót akarnak fizetni a jegyért, csak hogy egy 17 évest lássanak” – vágott oda Max Verstappen leigazolásának is. „Voltak más esetek is, mint Fernandóé vagy Kimié, de azok nagyon különleges helyzetek voltak, az autókat akkor sokkal nehezebb volt vezetni, főleg fizikálisan. A bukás valószínűsége sokkal nagyobb volt. Most kellemetlen szituáció áll elő, amikor egy F1-es autó kijön a bokszból. Olyan, mint egy kicsivel erősebb GP2-es. Ez nem az a Formula-1, amihez hozzászoktunk.”

Webber még azt is elárulta, mostanában a versenyeket sem nézi végig. „Pár hónapja volt már, hogy egy teljes futamot végignéztem a TV-n. Brazília után az autóban hallgattam a rádiót, és az idő 85 százalékában a gumikról beszéltek. Ez nem csak a versenyzőknek bosszantó, hanem a rajongóknak is.”

„A DRS kínos. Annyira más, mint a 2000-es évek közepén. Az elmúlt három-négy évben a fejlődés semmilyen szívességet nem tett a rajongóknak. Négy kiállás, minek? És a fizetős versenyzők – a lehető legjobb versenyzőknek kellene az F1-ben lenniük, de nekik néha 400 ezer eurójuk sincs, ami egy egynapos teszthez kellene” – zárta őszinteségi rohamát Webber. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: