DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem fog Vettel nélkül elmúlni az időmérő

Bár a rajtrácson feljebb nem juthat, Sebastian Vettel egy rövid időre mégis pályára fog lépni az F1-es USA Nagydíj időmérőjén. Ám nem a nézők vagy Bernie Ecclestone kedvéért, hanem azért, hogy ezzel biztosan eleget tegyen a szabályoknak.

A német már biztosan a bokszutcából fogja megkezdeni a futamot, mivel a csapat a teljes hajtásláncot kicserélte az autójában, ami automatikusan ezt a büntetést vonja maga után. Emiatt fennállt a veszélye, hogy az egyébként is 18 fősre sorvadt mezőnyből még egy pilóta hiányozni fog a szombati fő eseményen, Christian Horner azonban elárulta, hogy Vettel is ott lesz a mezőnyben, aminek gyakorlati okai vannak.

Dppi_00114018_193



„Részt veszünk a Q1-ben. Persze csak egy vagy két kört fog megtenni, mivel bármit is csinál, a bokszból kell rajtolnia. Fontos azonban, hogy feljegyezzen egy köridőt, a 107%-os szabályon belül legyen, és ne is lehessen vitatni, hogy versenyezhet-e vasárnap. A pályára fog lépni, de a megtett kilométerek számát a minimumon fogjuk tartani” - mondta a csapatvezető.

Egyes sejtések szerint a Red Bullt Bernie Ecclestone kérte Vettel pályára küldésére, hogy ne tűntesse fel rossz fényben a sportot a négyszeres bajnok partvonalra helyezése, de Horner cáfolta ezeket az értesüléseket.

„Nem beszéltem erről Bernie-vel, szóval nem mondott semmi olyat, hogy mindenképpen ki kell küldenünk az autót. Csupán próbálunk eleget tenni az előírásoknak” - mutatott rá. „Nagyon buta szabály, hogy egy autó számára teljesen ellehetetlenítik a kvalifikációt. Nem igazán van értelme. Az emberek azért jöttek ide, hogy lássák, amint a versenyzők a legjobbjukat nyújtják. Bolond helyzet, hogy a négyszeres világbajnok nem tud részt venni a küzdelemben.”

Maga a négyszeres bajnok azonban nem misztifikálja túl a helyzetet: „Nos, a szabályok mindenki számára azonosak, és itt nem számít, hogy az előző évben hogyan teljesítettünk. Mindenképpen be kell tartanunk őket” - mondta Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: