DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bojkott? A Lotus tagadja, hogy erre készül

Austinban felmerült a lehetősége annak, hogy három csapat – a Force India, Lotus és Sauber – bojkottálná az F1-es versenyt. A Lotus istálló tagadja, hogy ez jár a fejükben.

Valóságos harc alakult ki a Formula-1 nagyobb és kisebb csapatai között Austinban, az USA Nagydíj helyszínén. A helyzetet az váltotta ki, hogy utóbbiak közül a két legkisebb pénzügyi okok miatt nem utazott el a helyszínre. A mezőny 18 főre csökkent, és nem lehet kizárni azt sem, hogy rövidesen még többen követik a Marussia és Caterham útját. A veszélyeztetettek a Sauber, Force India és Lotus, ők azok, akiknek pénzügyi helyzete közelébe sem ér a gyári és nagy múltú csapatoknak.

Az alacsony létszám ellen az egyetlen ésszerű megoldásnak a háromautós csapatok bevezetése tűnik 2015-ben. A kisebb alakulatok azonban úgy érzik, ez a lépés ellenük irányul, a gazdagabb istállók mellett pedig az FIA-t is vádolják, amiért nem tesz semmit érdekükben. Helyszíni beszámolók szerint a helyzet annyira elmérgesedett, hogy a Force India, Lotus és Sauber azt fontolgatja, tiltakozásként nem vesznek részt a vasárnapi versenyen – amelyet így csupán 12 autó alkotna.

„Hogy eloszlassuk a kételyeket, versenyezni fogunk vasárnap. Ez az oka, amiért itt vagyunk” – reagált ezekre a hírekre a Lotus a Twitteren.



A pénteki sajtótájékoztatón Gerard Lopez, a csapat főnöke határozottan kiemelte, mik a jelenlegi F1 rosszul működő pontjai: „Talán most jött el az idő, hogy úgy beszéljünk a dolgokról, amilyenek azok valójában is. Először is: a bevételek elosztási modellje teljesen rossz. Egyes csapatok csak azért többet kapnak, mert megjelennek a versenyeken, mint amennyit mások egész évben költenek.”

„A második a költségvetési sapka. Mindig megtalálják a kifogásokat, hogy miért ne legyen. Végül pedig, ez egy elég furcsa sport. Mondunk dolgokat, azután pedig az ellentétét tesszük. Mondok egy példát. Az új motorszabály is akkor született meg, amikor spórolásról és hasonlóról beszéltünk. A tény viszont az, hogy az új motorok – amelyek érkezése technológiai szemszögből nagyszerű dolog – költségei az összes csapatra lettek áthárítva.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: