DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sauber: Az FIA-nak közbe kell lépnie

A mezőny kiscsapata azt gondolja, a nemzetközi szövetségnek döntenie kell, mi legyen a teendő a jelenlegi költségkrízisben – különben az F1 saját magát pusztíthatja el.

A két sereghajtó alakulat, a Marussia és Caterham nem tudott elutazni a hétvégi USA Nagydíjra, a Sauber pedig köztudottan azok közé tartozik a jelenlegi kilenc brigád közül, amelyek a legrosszabbul állnak anyagilag. Ezt csak tetézi, hogy az eddigi pont nélküli szezon azt jelentené, jelentős jogdíjaktól esnének el.

„Azt hiszem, már túlléptem a frusztráció határán” – mondta Monisha Kaltenborn, a svájci istálló főnöke. „Először is, mindannyian nagyon csalódottak vagyunk, mert egyrészt állandóan beszélnünk kell erről a szörnyű helyzetről, hogy egyes csapatok nem lehetnek itt. De az, hogy a sport és az emberek, akik felelősek a sportért, hagyták, hogy idáig jussunk, az még nyugtalanítóbb. Azt hiszem, néhány tulajdonos vagy más ember nem akarja megérteni, hol vannak a problémák.”



Kaltenborn ezután kiemelte, a szabályozó testületnek, az FIA-nak kell közbelépnie, és akár nyomást gyakorolnia Bernie Ecclestone-ra, hogy változás következzen be. „Szerintem a szövetség feladata lenne, hogy döntést hozzon. Ezt a sportot ők irányítják. A kereskedelmi ügyeket átadták másnak, ami teljesen érthető. De mi az FIA részei vagyunk. Az ő vezetésük alatt állunk, és ez a kérdés jócskán a vezetés fogalma alá eshet. Az FIA dolga megvizsgálni, ha valami kárt okoz a sportnak.”

Kitért a csapatok és Ecclestone közötti megállapodásokra, amelyek a pénzdíjak elosztását határozzák meg. „Nincsen olyan szerződés, amin nem lehetne változtatni, és mit ér egy szerződés akkor, ha látjuk, mi történik a sporttal? Nem gondolom, hogy túl sok évig fogjuk kihúzni, ha így folytatjuk” – vázolt fel egy egészen borús jövőképet. „A múltban is láttunk gyártókat, akik jöttek és mentek. Akkor mi marad, mi lesz a termékkel? Ezért gondolom, hogy főleg a sport tulajdonosainak kell gondolkodniuk, a termék miatt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: