DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ecclestone szerint jövőre lehet, hogy csak 7 csapat marad a rajtrácson

A Forma-1 tejhatalmú főnöke ismét komoly kijelentést tett a sportág jövőjével kapcsolatban, ezúttal nem tartja kizártnak, hogy 2015-re csak hét csapat álljon fel a rajtrácsra.

Nem telt eseménytelenül az Orosz Nagydíj óta eltelt három hét, hiszen a Caterham és Marussia kilépése után a sportág jövője került célkeresztbe, s mint minden ilyen szituációhoz, természetesen Bernie Ecclestone-nak ehhez is volt egy-két szava. A nemrég 84. életévét betöltött üzletember nem tartja kizártnak, hogy a csődöt jelentő csapatokhoz még ketten csatlakoznak, így megeshet, hogy csak 14 autó fog felállni a jövő évi Ausztrál Nagydíj rajtrácsára.

„Lehet, hogy csak 14 autónk fog maradni. Ha másik két csapatot veszítünk, ez fog történni. Nem tudom megjósolni, hogy mi lesz, de ha 18 is marad, az nem lesz akkora dráma” – említette. Arra a kérdésre, hogy a Forma-1-nek szükség van-e kisebb csapatokra, így válaszolt: „Igen, szükség van rájuk, ha kiegyensúlyozottan teljesítenek, és nem csak alamizsnáért könyörögnek.”



Ecclestone hozzátette, hogy a motorformula idei változása nagyban okolható azért a helyzetért, amibe a sportág 2014 végére belekerült: „Meg kell változtatnunk a szabályokat, mert nem használnak senkinek. Nincs közük a Forma-1-hez.” A két kiscsapat lelépése újból felhozta a háromautós csapatok tervét, de Ecclestone szerint ez is csak rontana a csapatok jelenlegi pénzügyi helyzetén. Martin Brundle, a Sky Sports szakkomentátora a felmerülő extra költségről is értesült. „Rövid távú spekulációkról van szó, de hosszú távon katasztrófához vezethetnek. Úgy hallottam, egy új autó felkészítése 35-40 millió fontba kerülhet, de még ekkor sem biztos, hogy majd pontszerzőként fog befutni.”

Az Ecclestone által ’féltett’ másik két csapat minden bizonnyal a Lotus és a Sauber, Monisha Kaltenborn, a svájciak csapatfőnöke elégedetlenségének adott hangot pénteken. „Úgy gondolom, túl vagyok a frusztráltság állapotán, ennek ellenére csalódott vagyok, hiszen egy dolog arról beszélni, más dolog megengedni, hogy ilyen dolgok [a kiscsapatok csődje] megtörténjenek. Mi több, extrém módón nyugtalanító.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: