DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Prost: A negatív hangok ártottak az F1-nek

Év elején rengeteg kritika érte az F1-et az új szabályok bevezetése miatt, ami ellen több csapatfőnök és versenyző is felszólalt. A korábbi négyszeres F1-es világbajnok Alain Prost szerint azonban nem a motorhang hiánya, hanem a belülről jövő negatív hangok miatt pártolt el sok szurkoló a sorozattól.



„Ami nekem nagyon nem tetszett az év elején, az a rengeteg kritika, amit sokszor az F1 berkein belülről fogalmazott meg egy-egy fontos résztvevő” – utalt rá Prost, hogy a motorhangok hiányát némely nyilatkozatában többek között az F1 regnáló világbajnoka, Sebastian Vettel is kifogásolta a szezon kezdete előtt. „Ez egy nagyon-nagyon negatív üzenet volt a szurkolók fele, néhány versenyzőtől és csapattulajdonostól.”

A francia legendának alighanem igazat kell adnunk abban, amit mond. Hiszen hogyan is rajonghatna kívülállóként valaki egy olyan versenysorozatért, amiben még a résztvevők sem érzik jól magukat? A jelenleg a Renault tanácsadójaként dolgozó szakember szerint épp ezért fontos lenne, hogy ha nem is ért mindig mindenki mindenben egyet, de ha egyszer döntöttek valamiről, akkor azt kifelé egységesen jónak kommunikálják, mert ez lenne a sportág érdeke.

„Az új szabályokról szóló döntés már évekkel ezelőtt megszületett, és szerintem ez volt a helyes irány, amerre menni kellett, még akkor is, ha a költségek kicsit nagyobbak lettek a vártnál. A gazdasági helyzet négy éve más volt, mint ma, de ezt el kell fogadni, és ha az nem is tökéletes bizonyos szempontból, akkor is mindenkinek a projekt mögé kell állnia” – fogalmazta meg véleményét Prost, aki szerint tehát az F1 résztvevőinek nem ártana néha felsőbb érdekeket is szem előtt tartania önös érdekeiken túl.   

A francia emellett azt is hibának tartja, hogy az emberek nem lettek eléggé felkészítve és elég alaposan informálva a szabályváltozások lényegéről, és hogy miért volt elengedhetetlenül szükséges meglépni ezt. „Kicsit csalódott vagyok, hogy nem voltunk képesek elég jól elmagyarázni az embereknek, hogy miért hajtottuk végre ezeket a változtatásokat a motorok terén, és hogyan működik ez. A közvélemény és a szurkolók fogadtatása nem olyan, mint vártuk. Ez egy jel, és egy olyan valami, amit még mindig nem értünk: miért nem érdekli az embereket annyira a technika, mint korábban?” 

„Ha még emlékszünk 30 évvel ezelőttre, amikor szívóhatást generáló autók, turbómotorok és karbonszál volt, mindenki a fellegekben járt, mondván, ’új dolgokat fejlesztünk ki, és ez milyen jó’. Ma ez már nem így van, és ez engem csalódással tölt el. Nem tudom, vissza fognak-e még jönni ezek az idők. De ez is talán a már említett negatív hangok miatt történt. Csak ez lehet az oka. A szabályváltoztatás jó volt, ha nem is tökéletes” – tette hozzá végül a négyszeres világbajnok. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: