DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Egymás nyakán az F1 és a NASCAR Texasban

Nem mondhatnánk, hogy gyakran fordulna elő az, hogy a Formula-1 és a NASCAR egy adott szituációban konkurenciát jelentsen egymásak, most mégis ez a helyzet alakult ki Texasban.

Valószínűleg sosem fordult még elő, hogy térben és időben is ennyire közel kerüljön egymáshoz egy F1-es és egy NASCAR-futam: a hétvégén mindkét sorozat Texasba látogat, az austini COTA a 19 futamból álló Formula-1-es világbajnokság 17. versenyét látja vendégül, míg a Fort Worth-i Texas Motor Speedway-en a 10 futamos Chase 8. versenyét tartják majd. A két pálya 220 mérföldre, azaz körülbelül három és fél óra autóútra fekszik egymástól.

tms



Nagy kérdés, hogy milyen hatással lesz egymás nézettségére a két, egyazon napon rendezett futam. A motorsport.com újságírója, Nick DeGroot úgy érzi, hogy a Formula-1 fogja kevésbé megérezni ezt, mégpedig a következő okból: „A NASCAR évente kétszer látogatja meg Texast, és van még 34 másik verseny az Egyesült Államokban. A Formula-1 megtekintésére viszont ez az egyetlen esélye egy amerikainak anélkül, hogy elhagyná az országot. Olyan ez, mintha egy gyorsétteremben azt látnánk, hogy egy adott termék csak egy rövid ideig kapható, és aztán egy évig nem. Az emberek hajlandóak eltérni a megszokottól valamiért, ami egyedi, ami más, mint a megszokott, amit nem tudnak minden évben kipróbálni.”

A két pálya vezetői alapvetően eltérően nyilatkoztak erről a kérdésről tavaly, amikor fény derült az „ütközésre”. A COTA elnöke, Bobby Epstein egyáltalán nem aggódott emiatt: „A nagyszámú NASCAR-esemény miatt alkalmanként átfedések lehetnek, most is ez fog történni. Ám vannak hasonlóságok a NASCAR-verseny és az általunk kialakított F1-es hétvége közt, hiszen az USA Nagydíj programja hatalmas és szórakoztató, mindenfajta összevetésben jól teljesít. Amikor az első versenyt rendeztük, sokan aggódtak, hogy ütközik a szezonzáró floridai NASCAR-futammal, mégsem volt probléma.”

cota

A TMS vezetője, Eddie Gossage viszont alapvetően máshogy látta ezt a kérdést: „Ez egy ostoba lépés az F1-től. A két NASCAR Sprint Cup-futamunk a két leglátogatottabb sportesemény egész Texasban. Nem a legokosabb dolog ezzel megpróbálni versenyre kelni. Biztos vagyok benne, hogy attól függetlenül, hogy mit mondanak a nyilvánosság előtt, Austinban a hajukat tépik emiatt. Nem volt beleszólásuk a dátumba...”

Mivel mindkét sorozat a szezon végéhez közeleg, az izgalmak egyre fokozódnak. A Formula-1-ben a Mercedes párosának harca továbbra is nyitott, hiszen bár lépéselőnybe került, egyetlen hiba elég Lewis Hamiltontól ahhoz, hogy Rosberg ismét jó helyzetbe kerüljön. A NASCAR-ban két futam van hátra még a Chase utolsóelőtti szakaszából, melynek végén csak négyen maradnak állva, s köztük dőlhet majd el Sprint Cup 2014-es bajnoki címe november 16-án Homesteadben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: