DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Az F1-nek komoly önvizsgálatra van szüksége”

A két kis csapat válságáért a nagyobb istállók is felelősek - jelentette ki Tony Fernandes, a Caterham korábbi vezetője. Szerinte a csapat az ő irányítása alatt sem húzta volna sokáig, és úgy érzi, hiba volt részéről belépni az autósportba.

Dppi_00114012_800



Bár Fernandes nyáron már eladta 2010-ben alapított istállóját, neve a napokban ismét bekerült az F1-es hírekbe, köszönhetően annak a fájdalmas egymásra mutogatásnak, amit a Caterham új tulajdonosaival kellett lefolytatnia az alakulat ellen indított csődeljárás közepette.

A maláj üzletember nem szeretne túlságosan belefolyni ebbe a huzavonába, hiszen figyelmét már az általa birtokolt légitársaságra és a Queen’s Park Rangers futballcsapatra fordította, a SkySportsnak adott interjúban azonban még őszintén beszélt arról, hogy mekkora melléfogás lett számára az ötéves F1-es kaland.

„Bárkit hibáztathatunk, de az biztos, hogy a nagy csapatok is ugyanannyira bűnösek, mint mindenki más” - mondta a privát alakulatok nehéz anyagi helyzetéről. „Minden a pénzről szól és a különbség túl nagy lett közöttünk. Beismertem, hogy itt nem szállhatok versenybe, viszont megtehetem ezt a QPR-rel, és megtehetem az Air Asiával is.”

„Ahelyett, hogy egy olyan szakágban próbálkoznánk, amire 1) nem tudtam elég időt fordítani, és ahol 2) mindenképpen a vert mezőnyben lennénk, inkább összeszedtük a bátorságunkat, és kimondtuk, hogy ezt elrontottuk. Azt hittük, hogy versenyképesek lehetünk, de nem volt igazunk, így ideje odébbállni.”

„A sportnak azonban komoly önvizsgálatot kell tartania. Mi sem tudtuk volna ezt sokáig folytatni, és előbb-utóbb mi is csődeljárás alá kerültünk volna, vagy lehúztuk volna a rolót.”

Dppi_00111009_190_1

Fernandes már csak a Caterham által foglalkoztatott 500 alkalmazott miatt is örülne, ha a csapat valamilyen formában tovább élne, és azt sem tarja elképzelhetetlennek, hogy egy jelenlegi istálló dobjon számára mentőövet.

„Sokan vannak, akik különféle okokból szerencsét akarnak próbálni a versenyzésben, és a Caterhamnek mindene megvan, ami ehhez szükséges. Lehet, hogy éppen a jelenlegi istállók közül akar valaki egy második csapatot magának, hasonlóan a Red Bull és a Toro Rosso kapcsolatához. Teljes mértékben támogatjuk az ilyen törekvéseket, ám nem akarok már beleszólni ebbe a sportba. Eljön a pillanat, amikor magunkba kell néznünk. Számomra véget ért a versenyzés” - zárta le ezzel mondandóját és ezzel élete egy szakaszát is Tony Fernandes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: