DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Még mindig Fernandes a Caterham tulajdonosa?

Tovább bonyolódnak a szálak a Caterham F1-es csapata körül. A napokban behajtók érkeztek a csapat leafieldi bázisára, akik ezután nyílt közleményben támadták a csapatot, mondván, még ők sem tudják, ki jelenleg az istálló tulajdonosa. A Caterham hivatalos közleményben válaszolt.



Tegnap Finbarr O’Connell, a behajtó cég képviselője nyilatkozatában azzal fenyegette a kiscsapatot, hogy nem engedi repülőre tenni az F1-es versenygépeket Austinba, amíg nem rendezik anyagi kötelezettségeiket partnereik felé, sőt, akár ki is paterolhatja őket leafieldi bázisukról.

Az éles szavakat már a Caterham F1-es csapata sem hagyhatta szó nélkül, szerda késő este hivatalos közleményben reagáltak a vádakra, lényegében egy az egyben az előző (és egyben jelenlegi?) csapatfőnököt, Tony Fernandest téve felelőssé a kialakult helyzetért.

„2014. június 29-én a Caterham Enterprises Ltd, Caterham (UK) Ltd és Mohamed Nasarudin sejk (Eladó), illetve a részvényeseik, Tony Fernandes és Datuk Kamarudin Bin Meranun egy adásvételi szerződést kötöttek az Engavest SA-val (Vevő) az 1Malaysia Racing Team Sdn Bhd/Caterham F1 Team eladását illetően” – kezdődik a hivatalos közlemény, de az igazán izgalmas részek csak ez után következnek:

A képen nem látszik, de Fernandesnek úgy tűnik, vaj van a füle mögött...

 

„A szerződés aláírása óta eltelt időben az Eladó nem tett eleget törvényben foglalt kötelezettségének, és nem adta át részvényeit a Vevőnek. A Vevő így abban a kellemetlen helyzetben találta magát, hogy tőkét fektet egy csapatba, miközben nem rendelkezik törvényes papírral arról, hogy övé a csapat, amit megvett. Ez teljes ellentmondásban áll az Eladó által 2014. október 3-án kiadott sajtóközleménnyel, amely azt állította, hogy Fernandes úr és az ő Caterham Csoportja többé semmiféle kapcsolatban nem áll a Caterham F1-es csapattal.”

„A Caterham Sports Limited behajtóit Fernandes úr és a Caterham Csoport egyik hitelezője, az Export-Import Bank of Malaysia Berhad (Exim) jelölte ki. A Vevő semmilyen kapcsolatban nem áll az Exim. Caterham Sports Ltd-vel, amely a Caterham F1-es csapat egyik beszállítója volt. Nagyon sajnálatos módon a behajtók állításai pusztító hatást gyakoroltak az F1-es csapat működtetésére. Megjelenésük óta a behajtók különféle sajtóközleményeket adtak ki, melyek nagyon hátrányosan érintették a Caterham F1-es csapat menedzsmentjét.” 

„Azok után, hogy három hónapig jóhiszeműen irányította a Caterham F1 Teamet, a Vevő most arra kényszerül, hogy minden lehetséges opciót megvizsgáljon, beleértve azt az opciót is, hogy távozik a menedzsmentcsapatból. A Vevő ügyvédeket fogadott, hogy minden szükséges intézkedést hozzanak meg a történet összes résztvevője felé, beleértve Fernandes urat is, aki mint tulajdonos fogja vezetni az F1-es csapatot” – hangzott a végén a csattanó. Papíron ugyanis ezek szerint továbbra is Tony Fernandes a Caterham csapat tulajdonosa (mivel nem adta át részvényeit a Vevőnek), akkor pedig ugye a balhét is vigye csak el ő…  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: